Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zie jij kleuren bij dagen van de week?

Heb je al getest hoe je zintuigen het doen? Het Groot Nationaal Onderzoek gaat dit jaar over waarneming en synesthesie. Met korte online testjes kun je erachter komen hoe je zintuigen samenwerken. Je moet bijvoorbeeld raden wat een Japans woord betekent, aangeven welke kleur ‘woensdag’ heeft of aanwijzen hoe het geluid muumuu eruit ziet.

Met de testjes willen onderzoekers van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit de individuele verschillen in waarneming tussen verschillende zintuigen bestuderen. Het onderzoek moet ook informatie opleveren over hoe zintuigen samenwerken bij mensen die anders waarnemen dan gemiddeld, bijvoorbeeld als ze synesthesie of dyslexie hebben.

Gekleurde muziek

Bij mensen met synesthesie vermengt de informatie van verschillende zintuigen zich zonder dat ze daar controle over hebben. Ze zien bijvoorbeeld kleuren wanneer ze muziek horen. Andere mensen hebben juist moeite om informatie die afkomstig is van verschillende zintuigen aan elkaar te koppelen. Mogelijk spelen taalgevoel en dyslexie hierbij een rol.

Meedoen kan nog de hele zomer via www.grootnationaalonderzoek.nl. De onderzoekers van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit presenteren hun onderzoeksresultaten later dit jaar in De Kennis van Nu, het wetenschapsprogramma van de NTR.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.