‘Internationale opleidingen vormen een belangrijke pijler voor het succes van de Nederlandse wetenschap. Het opofferen van internationale bachelorprogramma’s zou de kwaliteit van zowel onderwijs als onderzoek in de psychologie ernstige schade toebrengen’, stellen de briefschrijvers. De brief is op woensdagmiddag 2856 keer ondertekend.
Het protest is een reactie op de plannen van UNL (de koepelorganisatie van Nederlandse universiteiten) om de internationalisering van het hoger onderwijs terug te dringen. Onderdeel van die plannen is om alle Engelstalige bachelors psychologie in de Randstad af te schaffen. Naast de Engelstalige track aan de VU gaat dat om de opleidingen in Leiden, Rotterdam, Tilburg en de Engelstalige bachelor aan de UvA.
Zelf beslissen
Het voorstel van de UNL is weer een reactie op de plannen van onderwijsminister Eppo Bruins die alle Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs wil toetsen op de noodzaak om hun programma in het Engels te doen, de zogeheten Toets Anderstalig Onderwijs (TOA). UNL beslist liever zelf welke Engelstalige opleidingen ze in stand houden en kwam daarom met dit voorstel.
Aan de VU beginnen jaarlijks ruim vijfhonderd studenten aan een bachelor psychologie. In 2022 en 2023 deed zo’n 45 procent van hen de internationale track. Het afgelopen studiejaar 2024 daalde dat naar 35 procent.
De Engelstalige bachelor zou, als de plannen doorgaan, in 2027 komen te vervallen aan de VU. “De komende twee studiejaren kunnen er dus nog studenten starten, maar het is natuurlijk maar de vraag hoeveel studenten dat doen als ze weten dat hun track mogelijk komt te vervallen”, zegt Marieke Toffolo, universitair docent klinische psychologie.