Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vrouw wint ‘Nobelprijs’ voor de wiskunde

Voor het eerst heeft een vrouw de prestigieuze Fields Medal gekregen: Maryam Mirzakhani van Stanford University. De prijs wordt algemeen beschouwd als de Nobelprijs voor de wiskunde.

De 37-jarige Mirzakhani komt uit Iran en promoveerde aan Harvard. “Het is een grote eer”, zei Mirzakhani in een reactie. “Ik weet zeker dat nog veel meer vrouwen de komende jaren deze prijs zullen krijgen.”

Ze krijgt de prijs voor haar bijdrage aan de wiskunde van de geometrie en de patronen van allerlei theoretische objecten en oppervlakten.

Elke vier jaar worden de medailles uitgereikt, meestal aan drie of vier wiskundigen tegelijk. Een van de andere laureaten is Arthur Avilla, de eerste Zuid-Amerikaanse wiskundige die deze eer te beurt valt. De twee anderen zijn Manjul Barghava (Princeton) en Martin Hairer (University of Warwick).

De medailles zijn uitgereikt tijdens een internationaal congres in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.