Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU-studenten nomineren ngo’s uit Israël en Palestina voor Nobelprijs voor de Vrede

De groep politicologiestudenten die de drie ngo's nomineerden, stellen dat ‘zij ons herinneren aan onze gedeelde menselijkheid en de weg wijzen naar een vreedzame en betere toekomst in het Midden-Oosten’.

VU-hoogleraar Wolfgang Wagner is gespecialiseerd in conflict- en vredesstudies, wat hem het recht geeft om mensen of organisaties te nomineren voor de Vredesprijs. Elk jaar stelt hij binnen het Peace and Conflict Studies Centre een werkgroep samen om te bepalen welke organisatie of persoon zijn nominatie verdient. Dit jaar bestond het team uit Wagner, zijn collega Marije Luitjens en vier studenten van de master politicologie: Fabiënne Blom, Paul Frigger, Melissa Gerritsen en Annelies Reefman.

Vrouwen en klimaatrechtvaardigheid

De werkgroep besprak de geschiedenis en politiek van de Nobelprijs voor de Vrede en hun begrip van vrede. Na een reeks discussies en videogesprekken met de kandidaten besloot de groep Women of the Sun, Women Wage Peace en EcoPeace Middle East te nomineren. “Deze organisaties brengen gemeenschappen samen om vrede op te bouwen in het Midden-Oosten met een speciale focus op de rol van vrouwen en op klimaatrechtvaardigheid”, zegt Wagner. “Ze werken al jaren samen en ook al zijn ze onder grote druk komen te staan, ze zijn vastbesloten om te blijven samenwerken.”

Bruggen bouwen

Wagner en zijn team organiseerden op 20 december een bijeenkomst in het auditorium van de VU, waarbij de drie ngo’s via een videogesprek aanwezig waren. Studenten en medewerkers konden vragen stellen tijdens de Q&A-sessie van het evenement, dat de naam ‘Building Bridges Against the Odds’ droeg.

In hun officiële motivatie die werd ingediend bij het Nobelprijscomité schrijft de groep het volgende: ‘De Nobelprijs voor de Vrede van 2024 moet gaan naar vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in Israël, Palestina en Jordanië die hun werk hebben voortgezet om de diepe kloof tussen gemeenschappen in het Midden-Oosten te overbruggen. Ze hebben de druk weerstaan om partij te kiezen en hebben empathie en medeleven getoond in een tijd waarin ze dierbaren hebben verloren in de recente escalatie van geweld. Zij herinneren ons aan onze gedeelde menselijkheid en wijzen de weg naar een vreedzame en betere toekomst in het Midden-Oosten.’

Drie ngo’s

Women of the Sun is opgericht in 2021 met als doel het bevorderen van vrede en de gelijkheid van vrouwen. Samen met Women Wage Peace, opgericht in 2014, werken ze samen om vrouwenrechten te bevorderen. Women Wage Peace heeft inmiddels 45.000 Israëlische leden en is daarmee de grootste grassroots vredesbeweging in Israël. ‘Beiden pleiten niet alleen voor meer aandacht voor het welzijn van jongeren en kinderen, maar ook voor een gendergelijk vredesopbouwproces. Ze eisen diplomatieke onderhandelingen, met volledige vertegenwoordiging van vrouwen, om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict’, aldus de verklaring.

De derde genomineerde NGO, EcoPeace Middle East, heeft samenwerkingen gestimuleerd om het milieu te beschermen in Jordanië, Palestina en Israël en volgens de werkgroep ‘proberen zij de noodzakelijke voorwaarden te creëren voor duurzame vrede in de regio en zijn zij sterk in het opleiden van jongeren en het verbinden van verschillende mensen’.

2 reacties

  1. “focus op de rol van vrouwen en op klimaatrechtvaardigheid” en “een gendergelijk vredesopbouwproces”.

    Een van de meest complexe en langdurige conflicten willen oplossingen waarbij islamitische Arabieren betrokken zijn en dan met dit soort tenenkrommende teksten komen. De totale wereldvreemdheid spat er vanaf.

  2. Professor Norman Finkelstein verdient de Nobelprijs voor Vrede als geen ander. Zijn kennis en gave voor argumentering met feiten is formidabel. Pink Code uit Amerika, voor hun standvastigheid in de zaak Palestina.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.