Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

V.l.n.r: Paul Radu en Pavla Holcová van het OCCRP, hoogleraar Wolfgang Wagner en studenten Rogier Bakker en Helen Zotz

Studenten nomineren journalistiek platform voor Nobelprijs voor de Vrede

Hoogleraar Wolfgang Wagner en zijn studenten hebben het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. “Men ziet vaak over het hoofd hoe het onderzoekswerk van dit platform bijdraagt aan vrede.”

Wagner is gespecialiseerd in vrede- en conflictstudies, wat hem bevoegd maakt om mensen of organisaties te nomineren voor de Vredesprijs. “Van dat recht heb ik tot vorig jaar nooit gebruik gemaakt, toen leek het me leuk om samen met mijn studenten een nominatie te doen. We hebben toen de organisatie IWGIA genomineerd, die met inheemse bevolkingsgroepen in verschillende landen werkt.” 

Achtergrondonderzoek

Voor de nominatie van dit jaar nodigde Wagner studenten van de minor Peace and Conflict Studies en de master Law and Politics of International Security uit om te discussiëren over het belang van de Nobelprijs voor de Vrede en de criteria voor goede kandidaten. Nadat de groep verschillende ideeën had verzameld en achtergrondonderzoek had gedaan naar potentiële kandidaten, volgde een videogesprek met OCCRP-medeoprichter Drew Sullivan. Na het gesprek besloten de studenten het OCCRP te nomineren voor de Vredesprijs. 

Corruptie blootleggen

Het OCCRP is een netwerk dat misdaad en corruptie aan de kaak stelt door een wereldwijd netwerk van onderzoeksjournalisten te vormen en hun verhalen te publiceren. Met hun werk wil het platform bijdragen aan een wereld waarin levens en democratieën niet worden bedreigd door misdaad en corruptie. Student Helen Zotz: “Het was een fascinerend proces om verschillende betekenissen van vrede te bespreken. We wilden het OCCRP en hun onderzoekswerk onder de aandacht brengen als een vaak over het hoofd geziene bijdrage aan vrede.” 

De groep kreeg de kans om medeoprichter Paul Radu en onderzoeksjournalist Pavla Holcová te ontmoeten, omdat het OCCRP net haar hoofdkantoor naar Amsterdam heeft verplaatst. “De ontmoeting met enkele medewerkers van het OCCRP en Paul Radu was zeer interessant”, zegt student Rogier Bakker. “Zij deelden hun visie met ons over de meest efficiënte manier om wereldwijde corruptie en misdaad te bestrijden. Onze ontmoeting sterkte mij in de overtuiging dat zij deze nominatie waard zijn.”

Oorlog in Oekraïne

Sinds de oorlog in Oekraïne bericht het OCCRP veel over Poetin en zijn netwerk, die samen profiteren van de oorlog. Oligarchen hebben het in het verleden moeilijk gemaakt voor partijen om hun vermogen te inventariseren. Het OCCRP probeert hun rijkdom aan het licht te brengen en het regeringen makkelijker te maken sancties tegen hen op te leggen door hun vermogen in een database te publiceren. Zo hebben journalisten van het plaform al voor 17,5 miljard dollar aan bezittingen van deze oligarchen blootgelegd. “Onderzoeksjournalistiek is een collectief goed, dat democratie en vrede ondersteunt door de maatschappij een stem te geven en overheidsmisstanden en roofzuchtig gedrag bloot te leggen”, besluit Wagner.