Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Tuinstadhuis aan Plein '40-'45

Studiezaal Nieuw-West bijna rond

Amsterdam Nieuw-West is bezig een studiezaal op te zetten voor VU-studenten die in het stadsdeel wonen. De studenten kunnen er ’s avonds en in het weekend terecht om te studeren. Momenteel peilt de islamitische studievereniging ISA de behoefte onder haar leden.

“Het stadsdeel wil al jaren dolgraag met de VU samenwerken om de aanwezigheid van universitaire rolmodellen in de wijk te vergroten”, zegt projectleider op de VU Wim Haan. “En de VU is bezig om community service learning op te zetten, waarbij studenten zich inzetten voor de maatschappij. Die twee komen in dit plan samen.”

Bijlesscholieren

De studiezaal wordt mogelijk gekoppeld aan activiteiten van Vooruit, een community service learning-project. Studenten krijgen daarin woonruimte in de wijk in ruil voor gemeenschapswerk. De studiezalen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor bijles aan basisscholieren.

Voor de studiezaal zijn nog een aantal locaties in beschouwing. De meest serieuze is het Tuinstadhuis op Plein ’40-’45 in de wijk Slotermeer. Het is modern, volgens Haan, met meerdere zalen en heeft al een goede wifi-infrastructuur. In september moet de studiezaal open gaan, maar waarschijnlijk in het begin nog niet elke avond of weekend.

Luidruchtige bieb

“We willen hiermee natuurlijk geen studenten wegtrekken van de VU-campus”, bezweert Haan. “Best veel studenten van de VU wonen in Nieuw-West en zij moeten om te studeren iedere avond op en neer naar de VU of in een luidruchtige wijkbibliotheek zitten. De VU wil een sterke verbinding met de stad, dat staat in het instellingsplan. Dat is wat deze studiezaal is.”

Studievereniging ISA kan nog niets zeggen over de behoefte onder de studenten op de VU. Er loopt een enquête om daar meer zicht op te krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.