Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Het winnende team, met in het midden Shade de Wit

Hangjongeren van de straat krijgen met QR-codes

Help ons bij de aanpak van probleemjongeren, was kortgezegd de vraag van drie Amsterdamse organisaties aan de studenten op het EOS-symposium Sociaal Kapitaal van afgelopen woensdag. In zes teams dachten de studenten sociale wetenschappen mee.

“Ons team kreeg een casus over jeugdcriminaliteit”, vertelt Shade de Wit, die met haar twee teamgenoten het winnende project bedacht. De vraag luidde: hoe kan Actiecentrum Veiligheid en Zorg meer ‘probleemjongeren’ bereiken en stimuleren door middel van social media? De drie bedachten iets met social influencers, QR-codes en verhalen van de straat.

Community service learning

Dit symposium van faculteitsvereniging EOS stond in het teken van community service learning. De VU wil met zulke projecten bewerkstelligen dat studenten met organisaties samenwerken aan een maatschappelijke kwestie en daar tegelijk ook wat mee doen in hun onderwijs.

Shade is tweedejaars bestuurs- en organisatiewetenschap en volgde de vorige periode een vak over sociaal kapitaal. “Ik had een idee voor een app met QR-codes, maar de andere twee dachten dat alleen dat mensen niet zou aansporen om in actie te komen. Lorenzo wilde iets met influencers, maar dat was ook niet genoeg. Toen zijn we al onze ideeën gaan mengen.”

Interviewen

Hun plan werd om jongeren met wie het Actiecentrum al in contact was in eigen hun buurt aan het werk te zetten. Shade: “Die jongeren gaan mensen interviewen die vroeger problemen hadden en die het nu gemaakt hebben. Bijvoorbeeld iemand met een bakkerij, die vroeger ook rondhing op straat. En ze benaderen social influencers uit de buurt en interviewen hen over hoe ze van de straat afgekomen zijn. Met de social influencers organiseren ze ook discussiebijeenkomsten in de wijk.”

Al die verhalen komen ook online te staan en in de wijk komen QR-codes te hangen die mensen naar de verhalen leiden. En naar praktische informatie. “Het probleem bij die jongeren is ook vaak een gebrek aan informatie”, zegt Shade. “Bijvoorbeeld hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen, dat er gratis tandartsvoorzieningen zijn of over hoe je een eigen bedrijf start. Dat komt ook op die website.”

Meer theorie

De jury was enthousiast. “Het Actiecentrum dacht dat het echt wel zou kunnen werken, ook al heeft het natuurlijk tijd nodig”, aldus Shade. “De enige kritiek die we kregen, en dat gold voor alle groepjes, kwam van de docent in de jury, die zei dat we de theorieën er beter bij hadden kunnen betrekken. ‘Ik probeer studenten uit te nodigen met hun academische blik te kijken’Maar we hadden maar een uur om een idee te bedenken en twee minuten om onze ideeën te pitchen voor de jury. Dat was een beetje weinig.”

“Ik vond dat alle groepjes hun plannen heel goed hebben gepresenteerd”, zegt universitair docent organisatiewetenschappen Julie Ferguson. “Ze brachten heel gestructureerd hun ideeën over. Maar mensen schieten ook snel in de oplossingen. Dat was ook deel van de opdracht, maar ik probeer studenten uit te nodigen met hun academische blik te kijken. Waarom bestaat dit probleem? Wat is er al gedaan en waarom werkte dat niet? Dat kwam in de presentaties niet zoveel naar voren.”

Of het team van Shade wordt betrokken bij de eventuele uitwerking van het plan, is nog niet duidelijk. Ze staat er in ieder geval voor open. “Ik zou het leuk vinden om te helpen. Zelf ben ik heel enthousiast over het idee.” Voor nu moeten de winnaars het doen met de hoofdprijs: een cadeaubon van Happy Tosti.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.