Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 december 2024

Campus
& Cultuur

‘De actie is hier, op deze campus’

De Vrije Universiteit lanceerde dinsdagavond het nieuwe onderwijsprogramma A Broader Mind. Iedereen kreeg dezelfde trui tijdens de kick-off en de trots spatte van het podium. Maar wat het nou precies is?

“Wat is dit? Het lijkt wel iets religieus!” merkt comedian Alex Ploeg op als hij op het podium staat bij de kick-off van het A Broader Mind-programma in de aula. “Jullie hebben allemaal dezelfde sweater aan! En er is zo’n ceremonie op het podium.”

Veel van de ongeveer 160 studenten in de zaal zullen zich hetzelfde afvragen: wat is dit? Ze zijn aangemeld voor A Broader Mind, een nieuw vak op de VU, maar veel is er nog niet over bekend. Er is deze kick-off, voor iedereen een zomergeel sweatshirt met de tekst A Broader Mind en de VU-kip erop en op het podium van de grootste zaal op de VU flitsinterviews met betrokkenen, een voordracht van Vrije Schrijver Annelies Verbeke, een comedy-intermezzo van Alex Ploeg en de trotse rector Vinod Subramaniam – ook in gele trui.

Automatisch ingeschreven

‘Het is een pilot, ze zoeken mensen, en het zou goed staan op je cv. Ik ben wel benieuwd.’

“Ik heb geen flauw idee wat het is”, zegt eerstejaars gezondheidswetenschappen Emma Palsma van tevoren. “Het is een pilot, ze zoeken mensen, en het zou goed staan op je cv.” Ze stond automatisch ingeschreven voor het vak in Canvas. Uitschrijven kon wel, maar je moest een goede reden hebben. “We krijgen er geen studiepunten voor, dus het zou toch niet heel veel tijd moeten kosten. Ik ben wel benieuwd wat het is.”

“Eén ding willen we allemaal heel graag weten”, begint student-presentator en ‘programmabouwer’ Nouri Mabrouk even later in de aula. Inderdaad: wat is het? Hij richt zich tot een van de initiatiefnemers, filosofiehoogleraar Govert Buijs. Maar hij vraagt: “Waarom is A Broader Mind ontwikkeld?” Buijs antwoordt dat het al te gemakkelijk is om een nauwe focus te krijgen, dat de maatschappij behoefte heeft aan mensen met een breder perspectief, dat het belangrijk is voor de VU dat studenten ook meedenken over het onderwijs.

Relatie met armoede

Maar echt wijzer worden we er niet van. Wat het is, wordt pas gaandeweg het uur iets duidelijker. Er zijn zogenaamde bouwteams van studenten en docenten aan het werk geweest om thema’s en de vorm van het onderwijs uit te werken. Dat resulteerde in acht maatschappelijke thema’s, waaronder armoede, duurzaamheid en digitale wereld, waarmee interdisciplinaire groepjes studenten aan de slag gaan in internetcolleges, online discussies en werkgroepen. Ze bekijken de thema’s vanuit hun studie en ook vanuit zichzelf.

Coördinator Dylan Vianen van De Bildung Academie noemt het een “innovatief onderwijsprogramma waarin je leert in te gaan op persoonlijke vragen. Bij het thema armoede denk je bijvoorbeeld na over wat jouw eigen relatie is met armoede en wat het betekent voor de maatschappij. Daarmee ga je aan de slag onder begeleiding van artiesten, professoren, atleten en een ouderejaarscoach.”

Geen tentamen

‘Ik ben trots op jullie dat jullie deel uitmaken van dit avontuur.’

Een geruststelling volgt: er is geen tentamen. Aan het eind moet elke student wel een persoonlijke uitdaging schrijven en die delen met z’n groep. Meer informatie krijgen de studenten als ze na de kick-off in hun groepjes met studenten uit alle deelnemende studierichtingen uiteengaan. Maar daar mogen geen verslaggevers bij zijn, want ‘de groepjes willen in besloten kring hun kennismaking doen’, mailde de organisatie.

De kick-off is een lofzang van een uur, op de VU, op maatschappelijk relevant onderwijs, op de pionierende studenten. De mensen op het podium zijn allemaal ontzettend enthousiast over A Broader Mind. “De actie is hier, op deze campus, wanneer jullie in groepen samenwerken”, zegt rector Vinod Subramaniam. “Je ontmoet elkaar, leert van elkaar en van elkaars perspectieven en je werkt samen. Ik ben trots op jullie dat jullie deel uitmaken van dit avontuur.”

Rijker op pad

Voormalig VU-voorzitter Jaap Winter, die ook naar de kick-off is gekomen, is ook blij. “Ik heb me in mijn tijd als collegevoorzitter bekommerd om dit van de grond te krijgen”, zegt hij voorafgaand aan de happening. “Het past heel erg bij de VU om studenten rijker op pad te sturen dan met alleen hun academische opleiding. Als universiteit moet je je natuurlijk onderscheiden met goed onderwijs en met iets extra’s. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n programma voor studenten heel aantrekkelijk kan zijn. Het is leuk dat het nu gaat beginnen.”

Het aftellen begint. Iedereen moet z’n gele sweater aandoen en gaan staan. Bij nul drukken Mabrouk en de rector op de grote rode knop die op het podium staat. Boem! Vuurwerk op het scherm en door de boxen. “En nu allemaal naar voren komen voor de groepsfoto.” Het podium vult zich met gele truien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.