Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Met de bakfiets planten brengen naar het plantenhotel

De vakantielogeerplek voor planten in de universiteitsbibliotheek van de VU trekt veel aandacht. “Een paar studenten komen met de bakfiets veertig plantjes brengen.”

De universiteitsbibliotheek is volgens Harm Derks, manager of library services, aan het veranderen van “een plek voor boeken naar een plek voor mensen.” En ja, dan moet je die mensen wel trekken. Toen studenten aangaven dat ze graag meer groen in hun UB zien, bedacht Derks een plantenhotel. Studenten en VU-medewerkers mogen hun planten in de zomervakantie naar UB brengen, op de tweede verdieping van het hoofdgebouw.

Bananenbomen

Er is ruimte voor nieuw groen nu de logerende bananenplanten zijn terugverhuisd naar de Hortus. Die kougevoelige planten verblijven in de winter in de UB, ook zo’n plannetje van Derks om de pop-up studieplek De verdieping zonder veel kosten groener te krijgen. Mooie bijkomstigheid: al dat groen staat niet alleen gezellig, het verbetert ook het welzijn van medewerkers en studenten.

Instagram

Waar Derks niet op gerekend had, was dat twee berichtjes op Instagram de aandacht van de media zouden trekken. Zo haalde het plantenhotel de website van RTL nieuws, de Viva en Glamour. “De dag erna stonden er al studenten aan de balie met plantjes. Een studentenhuis komt met een bakfiets veertig plantjes brengen.”

De boekenkast van Colijn

De planten staan daar op stand in voormalige boekenkasten, naast de kast van voormalig minister-president, en VU-bestuurder, Hendrik Colijn. Werknemers van de bibliotheek zullen, samen mét studenten, de planten water geven en tijdens de stille zomermaanden van gezelschap voorzien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.