Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Julius Caesar steekt de Rubicon over

Jonge wetenschappers vliegen uit met Rubicon-beurs

Ze moesten er even op wachten, maar 31 pas gepromoveerde onderzoekers hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubicon-beurs gekregen om één of twee jaar ervaring op te doen in het buitenland. Eén van hen is gepromoveerd aan de VU.

De jonge onderzoekers gaan naar Amerika, het Verenigd Koninkrijk, China, Australië, Canada en enkele Europese landen. Ze buigen zich bijvoorbeeld over de bouw van kleinere kwantumcomputers, de geschiedenis van samenwerking op zee en een medicijn ter behandeling van de ziekte van Parkinson.

Luchtvaartemissie

De aan de VU gepromoveerde ruimtelijk econoom Gerben de Jong heeft een beurs gekregen om achttien maanden onderzoek te doen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij onderzoekt de reacties van luchtvaart-maatschappijen op het luchtvaartemissie-beleid, dat sterk uiteenloopt tussen lokale, nationale en supranationale beleidsniveaus.

Alleen het coronavirus kan nog roet in het eten gooien. Ze vertrekken pas als de situatie veilig is, meldt NWO. In steeds meer landen lijkt het coronavirus onder controle, maar er kunnen nieuwe varianten opduiken.

Vleugels uitslaan

Met het Rubicon-programma wil NWO veelbelovende onderzoekers behouden voor de wetenschap. Dankzij de beurs kunnen ze na hun promotie hun vleugels uitslaan in het buitenland.

Normaal zijn er drie Rubiconrondes per jaar voor ongeveer zestig wetenschappers, waarvoor in totaal zeven miljoen euro beschikbaar is, maar vorig jaar liep alles anders. Deze 31 wetenschappers zijn van de tweede en derde ronde uit 2020. Hiervoor vroegen 94 onderzoekers de beurs aan, dus ongeveer een op de drie aanvragers heeft de beurs bemachtigd.

De Rubicon-beurzen bestaan sinds 2005 en zijn nogal geliefd. Jonge Nederlandse wetenschappers bouwen een netwerk op waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière iets aan hebben.

Caesar

De beurzen gelden als een opstapje naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. Die zijn vernoemd naar een uitspraak van de Romeinse veldheer Julius Caesar. De Rubicon heeft ook met hem te maken: het is de rivier die hij met zijn legers overstak om de macht te grijpen.

Toekenningen Rubicon:

Leiden

5

UvA Amsterdam

4

Groningen

3

TU Delft

2

Radboud Nijmegen

2

AMC

2

Maastricht University

2

Twente

2

Erasmus Rotterdam

2

LUMC

2

Utrecht

2

VU Amsterdam

1

AMOLF

1

Uni Carlos III Madrid

1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.