Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Europese miljoenen voor twintig Nederlandse mannen

Twintig Nederlandse wetenschappers krijgen een advanced grant die kan oplopen tot zo’n 2,5 miljoen euro. Dat heeft de Europese onderzoeksraad ERC bekendgemaakt. Dit keer zijn het alleen maar mannen, waaronder VU-natuurkundige Kjeld Eikema.

Nederland behoort nog altijd tot de beste onderzoekslanden van Europa. Na het Verenigd Koninkrijk (69 beurzen), Duitsland (43) en Frankrijk (30) sleept het de meeste advanced grants in de wacht. De beurzen zijn bedoeld voor ervaren wetenschappers die hoogleraar zijn.

Geen vrouwen

Het gaat om 21 beurzen. Drie daarvan gaan naar buitenlandse onderzoekers die hun beurs hier in Nederland besteden. Er zijn ook twee Nederlandse wetenschappers die met hun beurs in het buitenland onderzoek doen. Vandaar dat het totaal aantal Nederlanders met een beurs op twintig uitkomt.

Het is opvallend dat deze ronde geen enkele Nederlandse vrouw de beurs ontvangt. Nederland is het enige grote onderzoeksland waarvoor dit geldt. Ook Zweden en Italië hebben alleen maar mannelijke winnaars, maar zij hebben slechts tien beurzen gekregen.

Onduidelijk waarom

Hoogleraar Judi Mesman van de feministische actiegroep Athena’s Angels reageert terughoudend. Het zou kunnen dat geen enkele Nederlandse vrouw een aanvraag heeft ingediend, speculeert ze, want er zijn in Nederland naar verhouding minder vrouwelijke hoogleraren dan in de ons omringende landen. “We moeten meer weten van de cijfers.”

Maar de ERC heeft geen cijfers paraat over het aantal aanvragen van Nederlandse vrouwen, zegt een woordvoerder. In totaal deden 1.600 mannen en 327 vrouwen een gooi naar een advanced grant. Vrouwen boekten wel iets meer succes dan mannen. Al met al werd veertien procent van de aanvragen gehonoreerd.

Protongrootte

De VU-natuurkundige Eikema gaat met zijn miljoenen de quantum elektrodynamica-theorie testen. Hij stort zich dieper in de Proton Size Puzzle: het is nog onduidelijk hoe groot een atoomkern (proton) is, omdat waarnemingen andere resultaten opleveren dan de quantum elektrodynamische theorie voorspelt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.