Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eerst een huis

Het daklozenbeleid in Amsterdam is erg gericht op zorg. Maar mensen eerst een woning geven, werkt beter, concludeert Nienke Boesveldt in haar promotieonderzoek.

 “Amsterdam heeft minder daklozen dan tien jaar geleden en de psychische problematiek van de daklozen die er wel zijn, is minder zwaar geworden. In dat opzicht doet de stad het goed, maar het kan beter. Ik heb gekeken hoe de daklozenopvang in Kopenhagen en Glasgow geregeld is en dat vergeleken met die in Amsterdam”, vertelt Boesveldt.

Huis binnen een jaar

“We kunnen veel leren van Glasgow, waar dakloosheid in eerste instantie wordt gezien als een huisvestingsprobleem. Als iemand daar uit zijn huis dreigt te worden gezet, is de lokale overheid verplicht contact te zoeken en een hulpprogramma op maat, bijvoorbeeld schuldsanering aan te bieden. Als mensen toch dakloos zijn geraakt, moeten ze binnen een jaar weer in een woning zitten, dat is ook bij wet geregeld. Dat systeem werkt goed. Het zijn centrale regels waaraan de lokale overheid haar eigen invulling geeft, dat is tegengesteld aan de decentralisatietendens die je hier in Nederland ziet. Wellicht kun je het ook goed decentraal regelen, maar in elk geval zou ik graag zien dat we daar nog eens goed over nadenken met z’n allen.

“Ook een belangrijk verschil is dat dakloosheid in Nederland onder de zorg valt. Maar het overgrote deel van de groep daklozen blijkt best zelfstandig te kunnen wonen. Die mensen hebben vaak  wel zorg nodig, maar pas nadat ze weer een huis hebben. Misschien zou je met het geld dat nu beschikbaar is om instellingen te bouwen, eigenlijk meer zelfstandige woningen voor deze groep moeten bouwen.”

Weinig vangnetten

“De situatie in Kopenhagen lijkt op die in Amsterdam van vijftien jaar geleden: veel daklozen op straat met zware psychische problemen. Vaak zitten ze niet eens in een opvang. Daar moeten we zeker niet naar terug. Ik was verbaasd over de situatie in Denemarken omdat Scandinavische landen bekendstaan om hun goede verzorgingsstaat, maar blijkbaar is het zo dat als je daar eenmaal door het systeem valt, er ook weinig vangnetten meer zijn.”

Nienke Boesveldt is beleidsambtenaar bij de gemeente Amsterdam op het gebied van dakloosheid. Ze promoveert op 24 april aan de VU. Haar proefschrift is als boek verkrijgbaar: http://www.elevenpub.com/social-sciences/catalogus/planet-homeless-1

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.