Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Moeten we dan in een tentje wonen?

De SRVU strijdt voor huisvesting van álle dakloze studenten. Het campusplein leek gistermiddag wel een klein Malieveld met zo’n 50 verontruste studenten die luid hun zorgen uitten.

“We eisen per direct betaalbare woningen voor álle dakloze studenten”, roept SRVU-voorzitter Joep van Dijk door de microfoon terwijl hij een groep bezorgde studenten aankijkt. Het basketbalveld op de campus, dat een half uur geleden nog een doorsteekweg voor gehaaste studenten was, is om 16 uur omgetoverd tot een klein Malieveld. Een spandoek is over de picknicktafel gedrapeerd en daarmee een podium geworden. Twee ineengezakte tentjes laten de ernst van het probleem zien; moeten wij studenten dan maar hier wonen?

woonprotest srvu vu-campus

Op zichzelf aangewezen

Met de demonstratie wil de SRVU de 230 dakloze internationale VU-studenten onder de aandacht brengen. Het aantal internationale studenten dat naar de VU komt is groter dan het aantal beschikbare studentenwoningen. Dit komt onder meer door de al bestaande wooncrisis, maar ook doordat de studenten onvoldoende zijn geïnformeerd door de VU. De studenten die hier kwamen, hoopten op hulp van hun universiteit bij het vinden van een woning, maar ze waren vooral op zichzelf aangewezen.

woonprotest RvL

De demonstrerende studenten, veelal slachtoffers van de wooncrisis, hopen dat hun borden worden gelezen door het bestuur van de VU, de gemeente en de Tweede Kamer. ‘Adequate housing is a human right’, ‘I came to study’, en ‘Where will I sleep tonight?’, staat er. Ofwel: help ons, dit gaat niet zo.

srvu woonprotest vu campus RvL

‘No internationals’

Enkele dakloze studenten vertellen hun verhaal vanaf het picknickpodium. Ben Koponen vertelt over zijn ervaring met een kamer zoeken. Als internationale student werd hij steeds opnieuw afgewezen. ‘No internationals’ staat onder veel hospitatie-advertenties, waardoor het aantal potentiële woningen snel minder wordt voor hem. Maar hoe kun je studeren als je geen stabiele plek hebt?

De microfoon wordt vervolgens doorgegeven aan dakloze, internationale studenten. Ze vertellen over hun teleurstelling in de VU, over een ontbrekend vangnet, een tekort aan voorzieningen, van kastje naar de muur en onvoldoende informatie. De toch al schaarse woonvoorzieningen waar Nederlandse studenten toegang tot hebben, zijn voor veel internationals uitgesloten. Zo zijn sites als Room.nl, waar de wachttijden oneindig lijken, geen oplossing als je binnen een maand een kamer nodig hebt. Nu leven veel studenten in dure hostels of slapen ze bij iemand op de bank.

srvu woonprotest RvL

‘Ga gewoon naar huis’

Bestuurslid Marcel Nollen, verantwoordelijk voor onder meer de portefeuilles Finance en Real Estate, komt als laatste op het picknickpodium. Hij legt uit dat de VU met het woonprobleem bezig is, terwijl de studenten op het basketbalveld door hem heen mompelen. Wanneer hij over een woonproject in Almere begint, roept een student: “Dat is 30 minuten met de trein”, waarop de studenten om hem heen joelen. “Huisvesting is niet onze taak, maar we werken samen met studentenwoningorganisaties. We weten dat er een probleem is, we begrijpen jullie en we staan aan jullie kant. Geloof me maar, ga gewoon naar huis.”

SRVU-voorzitter Van Dijk overhandigt ten slotte aan Nollen de drie eisen van het protest in een keurig lijstje, dat neemt Nollen mee naar de bestuursvoorzitter.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.