Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Drie VU-onderzoeken ontvangen prestigieuze beurs van ERC

Huib Mansvelder (hoogleraar integratieve neurofysiologie) en biofysicus Gijs Wuite ontvangen een Proof-of-Concept grant van de European Research Council (ERC). Paola Gori-Giorgi (van de afdeling Theoretische Chemie) krijgt een Consolidator Grant.

Mansvelder kan dankzij deze beurs een nieuwe technologie naar de markt brengen. Samen met promovendus Adrian Negrean en Rob Limburg en Lex van der Gracht van Elektronica Bèta VU werkte hij aan een photon counting-detector. Hun versie is vele malen sneller dan alle andere momenteel beschikbare versies en zorgt bovendien voor een veel beter beeld.

Gori-Giorgi krijgt van het ERC een Consolidator Grant van twee miljoen euro om onderzoek te doen naar voorspellende computerchemie. De commissie van de ERC vindt haar onderzoek zeer vernieuwend en origineel.

DNA-moleculen

Tot slot krijgt Wuite 150.000 euro van het ERC. Samen met collega-hoogleraar Erwin Peterman en hun onderzoeksgroep ontwikkelde hij een nieuwe techniek waarmee DNA-moleculen met behulp van ultrasoon geluid op een gecontroleerde manier gemeten en gemanipuleerd kunnen worden. Het onderzoek stond in november 2014 al in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods. Het geld is bedoeld om de nieuwe techniek te vermarkten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.