Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bundel over Bijbel en mensen met een ‘beperking’

‘Mensen zien eerst je beperking en niet waar je eigenlijk toe in staat bent’, zegt predikant-pionier Bettie Woord. Zij is slechtziend, ziet 7 procent.

Dit veelzeggende citaat komt uit het Cahier Bijbel en ‘beperking’ van de Nederlandse Zendingsraad. Aanleiding voor deze bundel was de Dom Hélder Câmara-lezing 2018. Louise Lawrence, hoogleraar Nieuwe Testament aan de University of Exeter, sprak daar over contextuele Bijbelinterpretatie en beperking. “We vonden het heel mooi dat zij ook mensen met een beperking zelf aan het woord liet. Voor die lezing stond ik helemaal niet zo bij stil bij hoe het leven of geloven was voor mensen met een beperking”, zegt Kirsten van der Ham, masterstudent peace, trauma and religion en contextuele Bijbelinterpretatie.

Verhalen over genezing, licht en horen

Van der Ham is een van de student-redacteuren van deze bundel die aandacht vraagt voor het perspectief van iemand die blind, doof of mentaal beperkt is: “Hoe lees je dan verhalen over genezing? Of over licht en horen? Wie is er op welke manier beperkt, zichtbaar of onzichtbaar? En wat is het belang hiervan voor theologie, missie en kerk-zijn?” 

Spanning en sfeer goed aanvoelen

Astrid Hamberg, redacteur en masterstudent contextuele Bijbelinterpretatie, interviewde hiervoor Bettie Woord, predikant-pionier in Almere. Zij gaf als ervaringsdeskundige (slechtziende) respons op de lezing van hoogleraar Lawrence. Woord vertelt openhartig over haar leven en opleiding en over alle moeilijkheden die zij het hoofd moe(s)t bieden: ‘Ik wilde dolgraag in de gevangenis stagelopen omdat ik aan den lijve heb ervaren hoe het is om aan de rand van de samenleving te staan en ik wilde laten zien dat het wel mogelijk is om in de samenleving te kunnen functioneren. Tijdens het gesprek in Den Haag zat ik tegenover drie heel zenuwachtige mannen. Ze zagen het echt niet zitten dat ik in de gevangenis stage kwam lopen omdat er te veel gevaar en spanning was.
Spanning en sfeer voel ik meestal wel goed aan, zei ik. Ze vroegen me de sfeer van de kamer te omschrijven en ik vertelde dat er drie zenuwachtige mannen zaten die zich afvroegen hoe ze op een nette manier van mij af konden komen omdat ze echt niet zagen zitten dat ik in de gevangenis stage kwam lopen. Dat was een correcte omschrijving, en hoewel ze daar onder de indruk van waren, zeiden ze in februari alsnog dat het niet mogelijk was.’

De hele mens zien

Bovenstaande passage illustreert feilloos dat mensen veelal eerst de beperking zien van iemand en niet de hele mens, benadrukt Hamberg. “Als deze publicatie bijdraagt aan de bewustwording hiervan, is die wat ons betreft geslaagd”, concluderen Hamberg en Van der Ham.

Bijbel en ‘beperking’, contextuele en missiologische perspectieven is deel 4 in de Cahier-reeks van de Nederlandse Zendingsraad. Dit deel is tot tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (Protestantse Theologische Universiteit/Vrije Universiteit). U kunt het bestellen voor 9,95 euro via info@zendingsraad.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.