Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bij gevaar volgen mensen een dominante man

Vrouwen én mannen volgen in gevaarlijke situaties een dominante man. Dat blijkt uit onderzoek van de psychologen Garian Ohlsen, Wieske van Zoest en Mark van Vugt dat ze vorige week in PLOS ONE publiceerden. Bij gevaar volgen mensen de oogbewegingen van dominant uitziende mannen. Bij ongevaarlijke situaties volgen mensen zowel dominante mannen als niet-dominante vrouwen.

Veiligheid

Van Vugt stelt dat mensen ervoor kiezen om bij dreiging dominante mannen te volgen, omdat die het gevoel geven de veiligheid beter te kunnen waarborgen. Toch is het opvallend dat proefpersonen liever de oogbewegingen van de dominante man volgen. Want de man heeft kleinere ogen dan de vrouw, en dat maakt het moeilijker om hem te volgen. Bovendien vinden de proefpersonen de dominante man minder betrouwbaar, maar wel aantrekkelijk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.