Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Waarschuwingen en sanctie voor studentenverenigingen wegens mishandelingen

Wegens wantoestanden vorig studiejaar krijgen twee Delftse studentenverenigingen een waarschuwing van de TU Delft. Een van twee mag bovendien niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden van de universiteit.

Het gaat om het Delftsch Studenten Corps (DSC) en Virgiel, meldt universiteitsblad Delta. Volgens het bestuur van de TU Delft zijn vorig jaar nieuwe leden van het corps met kaarsvet overgoten en vlogen er haren in de brand. Bij Virgiel is iemand op de sociëteit mishandeld.

Het Delftse corps wordt nog iets zwaarder gestraft. Dat heeft na een sanctie in 2018 te weinig gedaan om de ‘cultuur van sociale onveiligheid’ te veranderen, vindt het bestuur van de TU Delft. Het corps is daarom niet welkom bij de officiële opening van het academische jaar en de dies natalis (verjaardag) van de universiteit.

De klacht over het DSC was anoniem en het corps zegt niet te weten waar de klacht vandaan komt. Bovendien heeft het corps naar eigen zeggen allerlei maatregelen genomen om de kennismakingstijd beter te laten verlopen.

Glas

Virgiel weet wel wat er is gebeurd. In een volle sociëteit is bij een student alle kleding van het lijf gescheurd. Door een duw viel hij met zijn hoofd tegen een muur en belandde hij in glasscherven die op de vloer lagen. Niemand greep in. De vereniging snapt de sanctie wel en het bestuur belooft beterschap. “Grensoverschrijdend gedrag is niet onze cultuur.”

Beide verenigingen krijgen van de universiteit een proeftijd van drie jaar. In die periode kan de TU bij nieuwe incidenten haar erkenning van de verenigingen intrekken en bestuursbeurzen stopzetten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.