Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU-student gaat jongeren vertegenwoordigen bij de VN

Bachelorstudent Manal Moussane (21) is verkozen tot jongerenvertegenwoordiger van de VN. De komende twee jaar zal ze de wensen van jongeren op de gebieden van mensenrechten en veiligheid verwoorden.

Tijdens de nacht van de VN afgelopen vrijdag in Pakhuis de Zwijger werd gestreden om drie plekken als jongerenvertegenwoordiger: voor mensenrechten en veiligheid, biodiversiteit en voedsel en voor duurzame ontwikkeling. In aanloop naar de finale volgden de zes overgebleven kandidaten online workshops en voerden ze campagne om de laatste stemmen binnen te halen.

Meer luisteren

Per onderwerp streden twee finalisten tegen elkaar. De helft van de beoordeling was in handen van een jury die hun eindspeech beoordeelde, de andere helft van de stemmen werd door het publiek en de stemmers thuis uitgebracht.

Moussane hoopt vanuit haar positie ervoor te zorgen dat er meer naar jongeren wordt geluisterd, iets dat volgens haar nog te weinig gebeurt. “Terwijl hun stem zo belangrijk is. Ze zijn creatief, omdat ze nog niet klaar zijn met ontwikkelen en door het systeem nog niet in hokjes zijn geplaatst. Ze denken in oplossingen in plaats van problemen,” aldus Moussane in een eerder gesprek met Ad Valvas.

Moussane hield haar eindspeech over het onderwijs. Via polls op Instagram vroeg ze volgers om hun ervaringen te delen. “Daaruit bleek dat zij het onderwijs ervaren als een plek die gericht is op zelfontwikkeling, maar er weinig ruimte is voor fouten en de prestatiedruk hoog is. Dat zouden jongeren graag anders zien.” 

Feest via Facetime

Vanwege de verscherpte coronamaatregelen mocht er per kandidaat één iemand in een aangrenzende zaal zitten. De overwinning vieren heeft ze vooral via Facetime gedaan met vrienden en familie die live meekeken. Heel lang de tijd had ze niet om te blijven hangen in de feeststemming: “Het werk begint meteen de maandag na de wedstrijd.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.