Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Teveel studenten sociale wetenschappen’

Er zouden minder studenten moeten worden toegelaten tot sociaal-wetenschappelijke opleidingen, vindt een commissie onder leiding van voormalig SCP-directeur Paul Schnabel, waarin ook voomalig VU-decaan Sociale Wetenschappen Bert Klandermans zit.

Elk jaar beginnen bijna vijftigduizend studenten aan opleidingen als psychologie, sociologie, politicologie of antropologie. Ruim tien jaar geleden waren dat er nog geen veertigduizend. Tegelijkertijd is er per student minder geld beschikbaar.

Doorn in het oog

Het is de Commissie Sectorplan Sociale Wetenschappen (CSSW) een doorn in het oog. Zij wil dat er minder studenten worden toegelaten, terwijl de financiering even hoog blijft. Dat is volgens de commissieleden nodig “om de balans tussen onderwijs- en onderzoeksfinanciering te herstellen”.

Globaal krijgen universiteiten net iets meer geld voor hun onderzoek dan voor hun onderwijs, maar niet in de geesteswetenschappen: daar zou zeventig of zelfs tachtig procent naar het onderwijs gaan.

Meer onderzoekservaring

De commissie haalt daarom een oud idee van stal: maak de financiering van universiteiten minder afhankelijk van aantallen studenten. Het geld zou vooral bij de ‘missie’ van universiteiten moeten passen.

Dan komt er ook ruimte om de masteropleidingen te verbeteren. De commissie CSSW pleit voor een tweejarige master, waarin studenten meer onderzoekservaring opdoen. Die moet studenten opleiden voor “onderzoeks- en beleidsgeoriënteerde posities buiten de universiteit”. Promoveren is niet de bedoeling: wie dat wil, kan beter een research-master volgen.

Weinig aanzien

Het rapport breekt bovendien een lans voor langere (en selectieve) masters in de klinische psychologie, al was het maar omdat de eenjarige Nederlandse masters in het buitenland te weinig aanzien genieten. De masters zouden moeten voorbereiden op postdoctorale opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog.

Naast Paul Schnabel (voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau) zitten in de commissie sociaal psycholoog Bert Klandermans (oud-decaan van de faculteit sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit) en klinisch psycholoog Philip Spinhoven (oud-decaan faculteit sociale wetenschappen aan de Universiteit Leiden).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.