Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Stropers kunnen zo worden doodgeschoten’

Aurélie van Baelen onderzocht het beleid tegen stropers in landen als Kenia en ontdekte dat dierenrechten vaak zwaarder wegen dan mensenrechten.

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht?
“Eigenlijk wilde ik de rol van private militaire bedrijven in de strijd tegen stropers onderzoeken. Maar het bleek te moeilijk om daarover vanaf hier genoeg informatie te verzamelen. Toen heb ik het verbreed naar het algemene beleid tegen stropers en het spanningsveld met mensenrechten.”

Save the rhino

Aurélie van Baelen | 24 |, master law and politics of international security | eindcijfer 8 | 18 ects |

Wat zou je achteraf anders aanpakken?
“Deze scriptie liep soepel omdat ik veel geleerd heb van mijn vorige masterscriptie, die juist helemaal niet lekker ging. Toen bleef ik maar informatie verzamelen, waardoor het moeilijk werd om het focus te bewaren. Nu werkte ik meer vanuit mijn onderzoeksvraag en dat ging beter.”

Wat is je grootste ontdekking?
“Ik verbaas me het meest over hoe weinig reactie er is van de internationale gemeenschap op de soms onmenselijke initiatieven om dieren te beschermen tegen stropers. Kenia hanteert bijvoorbeeld openlijk een shoot-to-kill-policy: stropers kunnen zo worden doodgeschoten als ze worden betrapt. Dat wordt internationaal nauwelijks veroordeeld.”

Ben je goed begeleid?
“Heel goed. We kwamen eens per maand bij elkaar met een groepje en onze begeleider. We moesten elkaars werk becommentariëren. En dan waren er nog bootcampsessies, waarbij je de hele dag ging zitten schrijven met een begeleider erbij om je waar nodig te helpen.”

Hoeveel tijd kostte je scriptie?
“Ik ben in april begonnen en had eind mei een eerste versie af.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.