Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Steeds meer wetenschappers in gevaar, meldt Scholars at Risk

Bomaanslagen, ontvoeringen, rechtsvervolging en ontslag… Afgelopen jaar kregen tientallen wetenschappers en studenten ermee te maken, meldt het internationale netwerk Scholars at risk.

Het ergste wat een Nederlandse wetenschapper kan overkomen, is dat zijn onderzoeksvoorstel wordt afgewezen. In andere landen moeten wetenschappers het hoofd bieden aan bruut geweld en intimidatie.

Turkije en Egypte

Scholars at risk telt het aantal incidenten. Het zijn er steeds meer. Een eerste rapport hierover keek naar een periode van vierenhalf jaar (tot mei 2015) en toen waren er wereldwijd 333 ‘incidenten’. Daarna kwamen er in ruim een jaar tijd (tot september 2016) weer 158 incidenten bij, blijkt uit het nieuwe verslag.

Vooral Turkije en Egypte springen in het oog. Honderden wetenschappers zijn er geschorst, gearresteerd, vervolgd of zitten in de gevangenis. In Egypte is ook een Italiaanse promovendus gemarteld en vermoord die onderzoek deed naar vakbonden.

Landverraad

Scholars at risk spreekt van een wereldwijde crisis. De aanvallen mogen dan van elkaar verschillen, ze passen volgens de organisatie in een patroon van steeds hardere aanvallen op hoger onderwijs en onderzoek. Regeringen zouden moeten verklaren dat een wetenschappelijke discussie geen landverraad is en dat ideeën geen misdaden zijn.

Lees hier en hier interviews met bedreigde wetenschappers die nu onderzoek doen aan de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.