Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Religiegeschiedenis moet van God los’

Hoogleraar Fred van Lieburg vindt religiegeschiedenis te belangrijk om over te laten aan theologen. Van Lieburg: ‘Strikt genomen hoort theologie aan een universiteit niet thuis. Omdat wetenschap bedoeld is voor de samenleving, is haar een aanleunwoning gegund. Geloof, waarheid en identiteit houden mensen en groepen intens bezig. Dat mag ook op het hoogste niveau van kennisvorming, waartoe de universiteit op aarde is. Zeker de VU slooft zich uit om allerlei kerken en stromingen te bedienen in hun behoefte aan academische bestaansverheldering, groepsbinding en leiderschapsvorming. Maar wat moet de rest van de samenleving hiermee?’ Lees zijn opiniestuk. Op 1 april hield Van Lieburg zijn oratie hierover, deze is na te lezen op de site religiegeschiedenis.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.