Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kratten bier en een scheutje religie

Op het balkon staan gewoon kratten bier, maar de bewoners van De Hooge Stoep verloochenen hun religieuze afkomst niet.

Het is alsof ze het erom doen, de bewoners van De Hooge Stoep. Alle cliché-elementen om een studentenhuis mee in te richten, zijn te vinden in het monumentale studentenhuis aan de De Lairessestraat. Dartboard aan de muur? Check! Lege bierkratjes op het balkon? Check! Een poster van een drankmerk aan het plafond? Check, check, dubbelcheck.

Levensbeschouwelijk

Toch is het studentenhuis niet zo doorsnee. In 1977 werd het opgericht voor studenten theologie. De laatste theologiestudent vertrok onlangs, maar nog steeds worden huisgenoten uitgezocht op hun maatschappelijke betrokkenheid en levensbeschouwelijke interesse.Zes verdiepingen beslaat het pand in Amsterdam-Zuid. Achttien kamers, vier douches, meerdere keukens en een tuin met een pingpongtafel. De woonkamer heeft een originele negentiende-eeuwse schouw en paarse glas-in-loodramen. De kamers verschillen in grootte van 8,5 tot 24 vierkante meter. De huurprijs, laag voor Amsterdamse begrippen, is niet alleen inclusief gas, water en licht, maar ook inclusief gezamenlijke maaltijden en activiteiten op woensdag. Zoals een zeepkistenrace, een bezoek aan een sokpoppentheater of een spelletjesavond.

Ruimzicht

Wonen op een mooie locatie in Amsterdam-Zuid spreekt iedereen wel aan. Maar Ruimzicht, de verhuurder van het pand, stelt wel eisen. Zo moeten bewoners bij inschrijving minimaal nog drie jaar studeren én sociaal betrokken zijn. Het bijwonen van de wekelijkse woensdagavondmaaltijd en de jaarlijkse twee weekenden en het doen van vrijwilligerswerk zijn verplicht. Theologiestudenten hebben de voorkeur, maar gelovig zijn is niet noodzakelijk.

Meer weten over de inauguratie (met een zwaard) of hoe de bewoners elkaar uit bed trommelen? Lees de volledige reportage in Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.