Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Fragment uit Michelango's fresco 'Adam en Eva verleid, Adam en Eva verdreven uit het Paradijs' (Sixtijnse Kapel, Rome)

Radboud Universiteit verliest katholiek keurmerk

De Radboud Universiteit Nijmegen en het bijbehorende academische ziekenhuis mogen zich niet langer katholiek noemen. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen besloten.  

Het besluit komt na een slepend conflict tussen de kerk en de twee instellingen over het benoemen van toezichthouders en het ontvlechten van de universiteit en het ziekenhuis. 

De universiteit is in 1923 opgericht als de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. Per 15 november wordt het predicaat katholiek ingetrokken. Tot die datum zijn de instellingen dus nog katholiek, daarna niet meer.

Niet katholiek genoeg 

De Nederlandse bisschoppen hadden het recht om nieuwe bestuursleden te benoemen van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van zowel de Nijmeegse universiteit als het academische ziekenhuis. Sinds 2014 deden ze dat niet meer, omdat de voorgedragen kandidaten niet katholiek genoeg zouden zijn. 

De stichting stapte naar de rechter m de impasse te doorbreken en won deze zaak afgelopen zomer. De stichting mag nu zonder de bisschoppen haar leden benoemen en mag ook een bestuurlijke splitsing voorbereiden van het academische ziekenhuis en de universiteit.

De stichting betreurt het besluit van de bisschoppen zeer, “maar zal het respecteren”, staat in een verklaring. Naar verwachting krijgen het ziekenhuis en de universiteit per 1 januari elk een eigen raad van toezicht.

Bidden 

Voor de juridische status en de medezeggenschap van de Radboud Universiteit verandert er weinig, zegt een woordvoerder. “We zijn en blijven een ‘bijzondere’ universiteit.” Dit in tegenstelling tot ‘openbare’ universiteiten.

Tilburg University is nog wel katholiek. Die is in 1927 opgericht als de Roomsch Katholieke Handelshoogeschool. Halverwege de jaren tachtig mocht de instelling zich een universiteit gaan noemen. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.