Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Leiden ontzet door dreiging schietpartij

Vanwege de dreiging van een schietpartij bewaakt de politie alle gebouwen van de Universiteit Leiden. De colleges gaan vooralsnog gewoon door. 

Volgens een woordvoerder van de Universiteit Leiden werd gisteren een bedreiging gezien op een website, waarna er contact is gezocht met de politie. Die bewaakt uit voorzorg alle gebouwen van de instellingen, zowel in Leiden als in Den Haag. Hoe lang dat nog gaat duren, is niet bekend.

Vuur openen

Op Twitter gaat een screenshot rond van de website 4chan, waarin iemand dreigt om 10.05 het vuur te openen op een gebouw van de Universiteit Leiden. De universiteit bevestigt dat dit inderdaad de dreiging is waar het om gaat.

Het is niet de eerste keer dat een onderwijsinstelling wordt bedreigd. Dierenactivisten zaten in 2009 achter een bommelding aan de Universiteit Wageningen en in 2013 werd de hogeschool Leiden tweemaal ontruimd vanwege een bommelding. In de zomer besloot de Universiteit Maastricht te stoppen met dierproeven met honden omdat onderzoekers bedreigingen ontvingen.

UPDATE: De strenge beveiliging van alle gebouwen van de Universiteit Leiden is voorbij, maar agenten blijven nog wel extra surveilleren. 

Vanmorgen werden alle gebouwen van de universiteit, zowel in Leiden als in Den Haag, bewaakt vanwege de dreiging van een schietpartij. De politie heeft zojuist via Twitter laten weten dat er geen reden meer is om die bewaking voort te zetten. De universiteit meldt dat agenten nog wel een oogje in het zeil houden. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.