Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bestuur Rijksuniversiteit Groningen wijst naar Den Haag

Het ligt aan de prestatieafspraken, aan de bekostiging en aan het toezicht. Ontevreden medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen moeten eigenlijk in Den Haag zijn, reageert het bestuur.

Bestuurscultuur 

“Het college van bestuur herkent de zorgpunten uit de brief en deelt deze”, schrijft de RUG in reactie op een open brief die inmiddels is ondertekend door meer dan honderd medewerkers. In de brief stellen zij de werkdruk aan de universiteit aan de kaak, evenals de grote hoeveelheid tijdelijke contracten en de bestuurscultuur waarin studenten ‘beschouwd worden ofwel als klant die tevreden gehouden moet worden ofwel als product dat zo snel mogelijk afgeleverd moet worden’. 

Het college gaat graag in gesprek met de ondertekenaars, maar meent dat veel problemen worden veroorzaakt door Haags beleid; de hoge werkdruk is het gevolg van meer studenten en minder geld van het ministerie, aldus het bestuur, en de vele tijdelijke contracten zijn te wijten aan de prestatieafspraken die de overheid sloot met het hoger onderwijs. Klachten over bureaucratie zouden mede veroorzaakt worden door de NVAO, de organisatie die langskomt om opleidingen te keuren. Ook de top-down bestuursstijl waar ondertekenaars over klagen zou het gevolg zijn van ‘externe ontwikkelingen’ die geleid zouden hebben ’tot een intensievere rol van het centrale bestuur’. 

Gesprek bestuur en medewerkers 

Het college van bestuur nodigt de ontevreden medewerkers uit voor een gesprek en roept daarnaast iedereen op om volgende week te stemmen voor de medezeggenschapsorganen van de universiteit. “Een goede opkomst bij de verkiezingen is een belangrijke steun in de rug voor degenen die bereid zijn hun kostbare tijd in deze medezeggenschapsactiviteiten te steken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.