Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Actievoerders bezetten hal gebouw universiteitenkoepel + update

Pro-Palestijnse actievoerders proberen het gebouw van universiteitenvereniging UNL te bezetten. Ze willen dat de universiteiten de banden met Israël verbreken. Maar ze zijn aan het verkeerde adres, zegt een woordvoerder.

Enkele tientallen actievoerders met gezichtsbedekkende sjaals en maskers hebben de hal bezet van een kantoorgebouw in de Haagse binnenstad, waar onder meer de vereniging van Nederlandse universiteiten is gevestigd. Ze zijn ook naar een balkon geklommen.

“Het is redelijk intimiderend”, zegt een woordvoerder van UNL. “We zijn in overleg met elkaar en met de politie over wat nu verstandig is.”

Medeplichtig

De activisten zelf stellen dat UNL bezet is en verspreiden een foto van de actie. Een groot spandoek met ‘Boycott & divest’ hangt aan de gevel, met ernaast een doek dat de universiteiten medeplichtig verklaart aan genocide.

De afgelopen weken hebben de bestuurders van universiteiten hun reacties op elkaar afgestemd, menen de demonstranten. De universiteiten hebben bijvoorbeeld bedacht dat ze commissies gaan oprichten om samenwerkingsverbanden te beoordelen. De demonstranten willen daar niet op wachten, “especially while Palestinians are being slaughtered every second”.

Juiste adres

Maar zijn de actievoerders aan het juiste adres? “Wij nemen geen beslissingen over de samenwerking van universiteiten met welke organisatie dan ook”, zegt een woordvoerder. “Dat doen de universiteiten zelf. Binnen de vereniging wisselen we kennis uit, maken we afspraken over de cao en zetten we ons in voor zo goed mogelijke randvoorwaarden voor universiteiten.”

De actievoerders zijn voorlopig niet weg. “Viva viva intifada”, staat onder een verklaring. Het verwijst naar eerdere Palestijnse opstanden tegen de Israëlische bezetting. Tijdens de eerste intifada in de jaren 80 werd Hamas opgericht, de terreurorganisatie die op 7 oktober Israël aanviel en 1.400 mensen doodde en 200 mensen ontvoerde. Israëlische bombardementen op de Gazastrook hebben sindsdien meer dan 35 duizend mensen om het leven gebracht en grote delen van het land verwoest.

UPDATE: Inmiddels heeft de politie het gebouw ontruimd en de demonstranten van het dakje gehaald. Op beelden is te zien dat het er vrij kalm aan toeging. Agenten geleidden licht tegenstribbelende demonstranten naar busjes, terwijl de rest slogans schreeuwde als: “We are people, what are you?”

5 reacties

  1. “Viva viva intifada”

    De intifada’s die we vanaf de jaren 80 hebben gezien kenmerkte zich door zelfmoordaanslagen op burgers in Israël. Wie oproept tot intifada roept op tot terreur.

    • “Intifada” betekent gewoon “opstand”. Dat jij dit woord verkeerd associeert met zelfmoordaanslagen betekent niet dat het daar iets mee te maken heeft.

      • Semantiek. De geschiedenis vertelt een ander verhaal. Intifada is synoniem met rellen maar ook met zelfmoordaanslagen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.