Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

Open brief over Israël valt niet lekker bij OR 

De ondernemingsraad is niet blij met de manier waarop het college van bestuur met de pro-Palestijnse protesten omgaat. ‘Studenten en staf worden gewoon genegeerd.’ 

In de ondernemingsraad is veel kritiek op de open brief die de rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten, waaronder de VU, vorige week zaterdag in Trouw hebben gepubliceerd. Daarin laten ze onder meer weten dat ze de banden met Israël alleen willen verbreken als dat moet van de overheid. 

“Dat is een standpunt waarover onze rector eerst had moeten overleggen met de medezeggenschapsraden”, aldus een OR-lid. “Nu zijn studenten en staf gewoon genegeerd.”  

“Waarom moeten wij in de krant lezen wat het standpunt van de VU is, waar is het gesprek?” zei een ander lid. Ze zei openheid te missen.  

Ethische commissie

In een vorige vergadering met het college van bestuur had dat laten weten dat een ethische commissie kritisch naar de samenwerkingsverbanden van de VU met buitenlandse instituten zou kijken. Dat ging niet alleen over Israëlische instituten. “Met deze open brief loopt het CvB op de zaken vooruit”, klonk het in de raad.  

Ook op de gang van zaken rond het Gazaprotest op het campusplein, dat inmiddels is ontruimd, is kritiek. Het CvB wilde twee weken geleden een mandaat van de OR om snel te kunnen optreden bij een crisis. De OR wilde dat niet geven, maar stelde een spoedprocedure voor waarbij OR-leden snel konden worden bereikt voor overleg. 

In de tussentijd heeft de VU vanwege onverwachte acties van de demonstranten een aantal keren het hoofdgebouw en andere gebouwen afgesloten, waardoor studenten en docenten er niet in of uit konden.  

Déjà VU 

Iemand stelde vast dat het CvB blijkbaar niks had gedaan met de vragen die door de OR waren gesteld over wanneer er sprake is van een crisis, binnen welke kaders wordt gedacht, welke richtlijnen van de universiteitenkoepel UNL wel en niet gelden op de VU-campus en wanneer gebouwen worden afgesloten. 

Eén OR-lid was echt boos over de gang van zaken. Hij richtte zijn pijlen onder andere op het Déjà VU Festival, dat donderdagmiddag op de campus plaatsvindt. “Hoe haal je het in je hoofd om nu zo’n feest te organiseren, alsof er de afgelopen weken niks is gebeurd”, foeterde hij.  

7 reacties

 1. Ik vraag me in alle ernst af of er wel een meerderheid is te vinden onder zowel studenten en medewerkers voor het verbreken van alle banden met Israelische onderzoekers en studenten. Ondertussen is er een zeer luiddruchtige groep die het hele debat lijkt te domineren en dat nu de OR mede namens mij ook de keiharde confrontatie zoekt met het CvB valt mij enorm tegen. Dit college heeft de ‘ Gaza camping’ (mijn inziens te) lang getolereerd. En men kan van een bestuurder in een dergelijke situatie van dreigende bezetting en intimiderende slogans niet verwachten dat men eerst de instemming van OR gaat vragen. Lijkt me niet de rol van een Ondernemingsraad.

  Ik ben persoonlijk blij dat de bezetting en daarmee de schandalige leuzen van de campus zijn verwijderd. Spandoeken met teksten als : ‘Get rid of Zionist Scum’ en ‘Halsema onder invloed Zionistische Lobby CIDI’ stuiten mij zeer tegen de borst om nog maar te zwijgen over ‘VU you are complicit in genocide. Dit soort teksten horen op een academische instelling niet thuis. Ik krijg het persoonlijk kouds om mijn hart als ik dat soort agresieve teksten lees en als ik gemaskerde mensen op de campus zie rondlopen.

  Een medezeggenschap die sociale veiligheid serieus neemt zou moeten inzien dat deze vorm van actie voeren zorgt voor onrust en angst onder een deel van de studenten en medewerkers (zeker bij mij). En vraag ik de OR om deze kwestie niet te politiseren.

  • Kun je uitleggen waarom je deze teksten als agressief interpreteert? Ik denk namelijk niet dat ze op jou als persoon gericht zijn maar op een ideologie en staat die geen oorlogsmisdaden schuwt om haar zin te krijgen. Ik vind het beangstigend dat onze academische instelling samenwerkingsverbanden heeft met dergelijke staat en ideologie.

   • Leg mij uit hoe ik een beschuldiging als de ‘ VU is medeplichtig aan genocide’ of ‘Halsema onder invloed zionistische lobby’ als gerechtvaardigt en als NIET agressief kan intrepreteren ? Ook als ik het niet persoonlijk opvat zijn het extreme niet onderbouwde leuzen. Een leus als ‘Get rid of Zionist Scum’ is helemaal buiten discussie. Wie zijn de zionists dan ? Wie bedoel je daar dan mee ? Alle Israeli ? Of iederen die in jouw ogen Zionist is of enige symphatie heeft voor Israel ? Of gewoon iedereen die het niet met jou eens is? En wat bedoel je met ‘ Get rid off’ ? Dit soort taal kun je toch niet toleren op een universiteit ? We moeten wel blijven nadenken over onze woorden.

    Als je tegen de staat Israel bent of tegen Nethanyahu en zijn regering maak dan een leus tegen Nethanyayu of de staat. En wat betreft de boycot, meer dan 50% van de Israeli wil van Nethanyahu en zijn rampzalige beleid af. Het is mij te simpel om een term als zionisme of ideologie te gebruiken en daarmee iedereen in Israel schuldig te verklaren en alle Israeli als gewetenloze daders. Schieten we daar iets mee op ? Behalve het koelen van onze woede?

 2. Helemaal eens. Ik erger me al maandenlang aan het gebruik van de leus “From the river to the sea” die rechtstreeks uit het handvest van Hamas komt en niets anders betekent dan de vernietiging van Israël inclusief alle Joden. En aan de oproepen tot Intifada die in het verleden altijd werden gekenmerkt door zelfmoordaanslagen op burgers in Israël. Pure terreur dus.

  En waar zijn al die Diversity Officers die er voor moeten zorgen dat de uni een veilige plek is voor iedereen? Die zitten al een half jaar muisstil in een hoekje te wachten tot het voorbij is en doen helemaal niets.

 3. Het verbaast mij dat niemand snapt dat deze studenten terecht protesteren tegen de invloed die Israël heeft op de universiteit,op het het gedrag van Nederlandse en Amerikaanse regeringen die niets ondernemen om het geweld dat Israël al sinds 1948 uitoefent tegen de oorspronkelijke bewoners te stoppen.Maar integendeel, Israël bewapenen o.a.met F35. De macht alleen nog maar perverteren die door hen gebruikt wordt. De genocide die uitgevoerd wordt door Nethanyanu MOET gestopt!!!! De rechten van de Palestijnen op hun eigen land MOET gerespecteerd!!!! Ga door dappere kinderen.

  • Graag bewijs dat het om genocide gaat. Deze term wordt immer meer gedevalueerd tot een betekenisloze buzz term. De UN defintie dekt de lading namelijk niet. (namelijk uitroeien volgens vooropgezet plan. dat is wat de nazis deden dat is wat in Rwanda gebeurde. sterker nog: genocide is onderdeel van het handvest van Hamas) En wat te denken van het onderbrengen van Israelische gijzelaars bij de burgerbevolking? Dat gaat veel verder dan burgers als human shield gebruiken dat minstens zo misdadig is als die vermeende genocide. Ook dat is een oorlogsmisdaad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.