Nieuws

Studiefinanciering22 september 2023

Start basisbeurs: studenten ontvangen 130 miljoen euro

Vandaag krijgen 465.852 studenten voor het eerst de basisbeurs op hun bankrekening gestort. In totaal maakt studiefinancier DUO 130 miljoen euro over.

lees meer
Campus21 september 2023

VU wil medewerkers aanzetten tot ‘gewenst gedrag’

Negen uitdagingen, 20 oplossingen: vandaag presenteert de VU haar plan voor de stroomlijning van de organisatie in het kader van het VUture-traject. Dat voorziet onder andere in verplichte trainingen voor ‘gewenst gedrag’.

lees meer
Medezeggenschap20 september 2023

‘Een beetje frictie in de studentenraad is gezond’

De Vrijmoedige Studentenpartij zorgt nu al voor reuring in de universitaire studentenraad. In een Instagram-filmpje zet de partijleider zich af tegen een advies over loting.

lees meer
Wetenschap20 september 2023

'Waarom is externe financiering van bijzondere leerstoelen überhaupt nodig?'

Met scriptieprijzen, een festival en een eigen leerstoel wil de Algemene Rekenkamer de banden met de wetenschap aanhalen. Hoe kijken de rekenmeesters naar de financiering van leerstoelen?

lees meer
Prinsjesdag20 september 2023

'Kabinet is studenten vergeten'

Studentenorganisaties zijn kritisch over de Miljoenennota, terwijl universiteiten en hogescholen allang blij zijn dat het demissionaire kabinet de extra investeringen in onderwijs en onderzoek voortzet. Al moet er volgens hen wel méér gebeuren.

lees meer
Studenten20 september 2023

Oud-studenten gaan flink meer betalen voor hun studieschuld

Oud-studenten gaan in de toekomst zo’n 325 miljoen euro per jaar aan rente op hun studieschulden betalen, verwacht het ministerie van OCW. Dat blijkt uit de Rijksbegroting van dit jaar.

lees meer
Prinsjesdag19 september 2023

Prinsjesdag: Koning begaan met jongeren

In zijn elfde Troonrede stipte koning Willem-Alexander ook onderwijs en onderzoek aan. “De herinvoering van de basisbeurs is een feit”, was een van zijn constateringen.

lees meer
Internationalisering19 september 2023

Vooral internationale masterstudenten van de universiteit blijven in Nederland

Eén op de drie buitenlandse studenten blijft hier na diplomering werken, meldde statistiekbureau CBS. Maar het ligt iets genuanceerder: het geldt alleen voor de masterstudenten van de universiteiten.

lees meer
Maatschappij19 september 2023

'Schaf fossielebrandstofsubsidie zo snel mogelijk af', zeggen wetenschappers

Twintig klimaatwetenschappers en economen van acht Nederlandse universiteiten roepen de politiek op om een einde te maken aan de belastingvoordelen voor grootverbruikers van fossiele brandstoffen.

lees meer
Politiek18 september 2023

BIJ1 wil universiteiten toegankelijk voor iedereen, PVV wil buitenlanders weren

Alle studenten en medewerkers moeten welkom zijn bij universiteiten, hogescholen en stagebedrijven, vindt BIJ1. PVV ziet dat anders en wil alleen Nederlandstalige studenten aan bacheloropleidingen toelaten.

lees meer

Popup-Niks-missen-2.png