Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mozes splijt de Rode Zee, schilderij van Frédéric Schopin

Theologische faculteit reorganiseert ondanks tegenstand

De faculteit Religie en Theologie reorganiseert ondanks het verzet tegen het gedwongen ontslag van een aantal medewerkers en haar veranderde strategie. Ze benoemt nieuwe hoogleraren en bestaande leerstoelen hebben een nieuwe leeropdracht.

Het college van bestuur laat op VUnet weten (alleen voor medewerkers en studenten van de VU) dat het heeft besloten ‘tot een beperkte reorganisatie bij de faculteit Religie en Theologie’ waarbij  ‘gedwongen ontslag van een aantal medewerkers onvermijdelijk is geworden.’

Het besluit gaat in tegen een negatief advies van de ondernemingsraad. Voor dit dossier geldt adviesrecht, geen instemmingsrecht.

“Een merkwaardige zaak”, zegt Dick de Gilder van de ondernemingsraad over de reorganisatie. De OR is het niet eens met de voorgenomen ontslagen die ermee gepaard gaan, want de raad denkt dat een alternatief zonder gedwongen ontslagen haalbaar is. De raad is het ook niet eens met de nieuwe strategische koers, “waartegen nog veel kritische geluiden zijn binnen de faculteit”, zegt De Gilder.

Mensen ontslaan

Decaan Ruard Ganzevoort hecht eraan te benadrukken dat het niet gaat om een reorganisatie die voortkomt uit bezuinigingsdrift. “Het is geen krimpscenario, maar een transitiescenario. Het moment waarop er moet worden ingegrepen, heeft wel te maken met nood. Als je enorme reserves hebt, kun je je veroorloven dat geleidelijk te doen, zonder mensen te ontslaan, maar die luxe hebben we niet.”

Wat gaat de OR nu doen? “We laten ons nog adviseren over de financiële onderbouwing van de reorganisatie”, aldus De Gilder.

Een groot artikel over de koersverandering staat in de nieuwe Ad Valvas, morgen online en overmorgen overal gratis verkrijgbaar op de betere universiteitscampus.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.