Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Te druk voor actie tegen werkdruk

Meer geld, minder werkdruk. Dit zijn de eisen van WOinActie, waarvoor zowel student als docent gaan demonstreren op 14 december. Hebben de VU-docenten weet van die demonstratie? En gaan ze dan ook echt naar Den Haag? Advalvas deed een steekproef.

“Geen tijd”, “ik heb net een lunchplek gevonden” en “ik heb eindelijk even rust”: uitspraken van docenten die geen mogelijkheid zagen om wat vragen te beantwoorden. Wel weten ze bijna allemaal wat WOinActie inhoudt.

Minder tijd voor individuele student

De docenten die wel een gaatje tussen de colleges door konden vinden, zeggen dat WOinActie niet voor niets is. De werkdruk wordt groter en dat merkt Katalin Bálint, docent aan de faculteit sociale wetenschappen, ook. “De werkdrukverhoging zie ik vooral in het snelgroeiende aantal studenten waardoor er minder tijd en aandacht is voor de individuele student.” Haar collega’s sluiten zich hierbij aan. Rechtendocent Lianne Boer: ”Het individuele contact is erg belangrijk en studenten helpen is ook nog een van de leukste dingen om te doen.”

Doorwerken in je vrije uren

Daarnaast is de werkdruk groot doordat de takenpakketten van docenten zo uitgebreid zijn. Docenten vertellen dat ze niet alleen onderwijs geven, maar ook wetenschapper zijn, en vaak ook nog een bestuursfunctie hebben. Voor zo’n groot takenpakket is volgens hen simpelweg te weinig tijd. Wil je een taak goed en succesvol afronden, dan moet je in je vrije tijd door, vertellen ze.

Geen verplichte colleges

Op het eerste gezicht dus veel argumenten om te gaan demonstreren. De VU heeft daarop geanticipeerd en besloot dat er op 14 december geen verplichte colleges zijn. Docenten mogen gaan demonstreren indien zij hun colleges verplaatsen. Als zij liever een invaller regelen voor het college moeten zij op een ander moment het college herhalen voor de studenten die zijn meegegaan naar Den Haag.

Moreel dilemma

Adriaan Overbeeke, lid van de ondernemingsraad en docent, vindt het een goede regeling. Colleges verzetten en invallers regelen kost echter ook tijd en energie. Daarom is dit voor veel docenten misschien geen optie. Bovendien is 14 december de laatste dag voor de tentamenweek, dan geven veel docenten nog hun laatste college. Een moreel dilemma: kiezen ze voor hun studenten of voor zichzelf? De docenten zeggen dan ook dat het nog niet zeker is of ze gaan, overleg met collega’s moet vaak nog plaatsvinden.
Het aantal potentiële deelnemers aan de demonstratie in Den Haag lijkt groot. Hoe veel docenten ook echt hun collegezaal zullen inruilen voor Den Haag blijft echter de vraag. Misschien hebben ze het gewoon te druk.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.