Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Soldatenkaartententoonstelling

Hoe zag het oorspronkelijke landschap van Nederland eruit? Dat is nu te zien in de kleine expositieruimte van de universiteitsbibliotheek (UBVU) bij de Foyer. Daar hangt een hele grote kaart van Nederland die bestaat uit 62 bladen die tussen 1845 en 1874 werd uitgegeven.

Militaire kaart

Op deze bekende kaartserie Topographische en Militaire kaart van het koningrijk der Nederlanden is Nederland te zien in een tijd dat de grote ruimtelijke ontwikkelingen nog moesten plaatsvinden.

De UBVU bezit originele kaarten uit de serie. Ze worden vooral veel door studenten gebruikt voor vergelijkend landschapsonderzoek tussen 1850 en nu. De kaarten zijn ook online te bekijken via Geoplaza.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.