Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Wat denk jij dat dit is?

“Al deze objecten waren belangrijk ergens in de VU-geschiedenis”, zegt erfgoedconservator Liselotte Neervoort. We staan bij de vitrine naast de ingang van de Universiteitsbibliotheek op de eerste verdieping van het hoofdgebouw.

In de vitrine staan zes voorwerpen. Een menselijk silhouet met bewegende onderdelen, een wapen van een andere universiteit, twee aardewerken voorwerpen, een berg blauwe en gele schelpjes met gaatjes erin, een houten kist met glazen buizen en een soort pannetje waar een rode substantie aan vast kleeft.

Bedenksels insturen

“Ik kan niet zeggen wat het is, dat mag iedereen zelf bedenken”, aldus Neervoort. Het idee van de expositie is dat iedereen z’n bedenksels kan insturen en dat er na een bepaalde deadline drie verhalen bij het object komen te liggen: één dat vertelt wat het is en twee ingestuurde verhalen die niet kloppen. Vervolgens mag iedereen stemmen op welk verhaal hij of zij denkt dat waar is.

Voor glühwein of kaarsen

Op dit moment liggen er drie verhalen onder het pannetje: is het voor glühwein, is het een kaarsensmelter of om zegelwas mee te smelten? Veruit de meeste stemmen gaan naar optie drie. En die klopt, is inmiddels onthuld op de expositiewebsite.

Elke twee weken wordt een voorwerp onthuld. Op dit moment kun je nog verhalen insturen voor het silhouet, het wapen, de bakjes en de schelpen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.