Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Sodexo wordt de nieuwe VU-cateraar; is dat wel een goed idee?

Sodexo wordt de komende vijf jaar de nieuwe cateraar voor de campus. ‘Al had ik Eurest willen houden, dan nog had dat niet gekund’, zegt de manager services Facilitaire Campus Organisatie, Els van Haasen.  

Een nieuwe cateraar? Waarom is dat nodig?

“Dat hebben we niet zelf bedacht. Ons contract met Eurest liep na vijf jaar af. Dan ben je verplicht om de catering opnieuw Europees aan te besteden. Al had ik Eurest willen houden, want ze doen het niet slecht, dan nog had dat niet gekund.”

Waarin is Sodexo beter dan de concurrentie?

“We hebben bij de aanbesteding een aantal eisen gesteld, Sodexo voldeed daar het beste aan. Zo stelden we onder meer voorwaarden aan innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en diversiteit in het aanbod. Sodexo biedt ook halal, koosjer en vegetarisch eten. Daarnaast hebben ze een speciaal assortiment voor studenten.”

O, is een boterham met kaas niet goed genoeg voor studenten?

“Nee, studenten stellen andere eisen dan medewerkers. Ze willen geen standaard broodje eten en hebben er geld voor over om iets anders te eten. Daarom komt er Fair2food. Bij dit concept wordt variatie geboden. Daarbij horen sappen, smoothies, lekkere belegde broodjes en ook duurzaam geproduceerd voedsel.”

Worden de kroketten nu duurder?

“Geen idee. Wij bepalen alleen de prijs van het basisassortiment. Daarin zitten onder meer brood, kaas en melk. Als wij alles vastleggen, kan een cateraar niet meer ondernemen. Hij moet zelf bedenken wat de beste prijs voor de doelgroep is.”

Bij de UvA zijn de ervaringen met Sodexo niet positief. Daar waren ze blij dat ze Eurest kregen. Is dit wel een goede keuze?

“We zijn gebonden aan de regels van de aanbesteding. Dat ze bij de UvA niet tevreden waren, was niet voldoende om ze van deelname uit te sluiten. Bij de universiteiten van Utrecht en Tilburg zijn ze trouwens wel tevreden. Dat heb je altijd bij een cateraar, de reacties zijn altijd subjectief. Sommigen zijn er blij mee, anderen weer niet.”

Ik ben gehecht aan mijn vaste kassameneer. Blijft die hier in dienst?

“Het personeel gaat nu over naar de nieuwe cateraar. Daarvoor is een mooi plan opgesteld. Alle Eurest-medewerkers mochten kiezen. Of ze komen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden bij Sodexo in dienst, of ze krijgen een eenmalige afkoopsom en vallen daarna onder de cao van Sodexo.”

Foodcourt op komst

De komst van Sodexo valt samen met de verbouwing van het VU-restaurant. Als alles goed gaat, wordt de mensa deze zomer verbouwd. Het restaurant zelf wordt ingericht als een foodcourt met een Aziatische en een mediterrane hoek. Ook de zitplaatsen boven worden vernieuwd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.