Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Nieuw Kooijmans Instituut belicht de maatschappelijke relevantie van rechtswetenschap

De VU is een nieuw wetenschappelijk instituut rijker, het Kooijmans Instituut. Directeur is VU-hoogleraar rechtsfilosofie Wouter Veraart, die zegt dat hij met het instituut de maatschappelijke relevantie van het rechtswetenschappelijk onderzoek voor het voetlicht wil krijgen.

De naamgever van het instituut, Peter Kooijmans (1933-2013) was volgens Veraart ‘een grensverleggende onderzoeker met een sterke maatschappelijke betrokkenheid.’ Kooijmans was hoogleraar aan de VU en later hoogleraar in Leiden, minister van Buitenlandse Zaken, rechter in het Internationaal Gerechtshof en Minister van Staat.

Fyra

Een voorbeeld van het onderzoek dat door het Kooijmansinstituut wordt verricht, is de rol van de overheid bij de aanbesteding van de Fyra, waarbij ze tegelijk speler, spelverdeler en regulator was. Eén van de speerpunten van het instituut is Law and Governance, waarbinnen problemen rondom wetgeving en regulering zoals bij de Fyra worden onderzocht.

Migranten

Binnen het andere speerpunt, Law, Politics & Justice in a Connected World onderzoekt het Kooijmans Instituut grensoverschrijdende kwesties waarin recht en politiek elkaar raken, zoals de regulering van migrantenstromen naar Europa.  Welke instrumenten zetten Europese landen daarbij in en hoeveel migratiedoden vallen er feitelijk aan de grenzen van Europa? En hoe verhoudt dit beleid zich tot de mensenrechten die zijn vastgelegd in Europese verdragen?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.