Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Geweld bij ontruiming Bungehuis

De sfeer buiten het Amsterdamse Bungehuis wordt grimmig. De mobiele eenheid heeft een aantal actievoerders gearresteerd, de rest van de groep is de straat uit gedreven. Ook daar zijn opstootjes tussen de mobiele eenheid en demonstranten.

Een grote groep actievoerders bezette de stoep voor het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam en probeerde de arrestantenbusjes te blokkeren. De politie keek het even aan, maar heeft inmiddels ingegrepen. De aanwezige actievoerders zijn door de mobiele eenheid op afstand gebracht.

Ambulance

Daar is het niet rustiger van geworden. Zojuist greep de mobiele eenheid opnieuw in toen een groep studenten te dichtbij kwam. Het aantal actievoerders lijkt toe te nemen, net als het aantal ME’ers. Er is inmiddels een ambulance gearriveerd.

Het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam wordt sinds half tien vanmorgen ontruimd door de politie. Enkele bezetters hebben het pand vrijwillig verlaten, anderen kwamen onder politiebegeleiding naar buiten en zijn gearresteerd. Volgens omstanders zouden er nog tientallen bezetters in het gebouw zitten.

Rookbom

Eerder verliep de ontruiming rustig. Vanuit een naastgelegen pand werd een rookbom gegooid en er zijn enkele rotjes afgegaan, maar die kwamen niet van de bezetters. Toen het eerste busje met arrestanten wegreed ontstond er een klein opstootje, maar ook dat was vrij snel weer voorbij. 

De actievoerders, die zichzelf ‘De Nieuwe Universiteit’ noemen, hebben het Bungehuis elf dagen bezet gehouden. Ze eisten onder andere meer inspraak in het universitaire beleid en een gekozen college van bestuur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.