Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Eurest presenteert nieuw assortiment

Met een feestelijke proeverij presenteerde cateraar Eurest op 3 oktober zijn nieuwe ‘banquetingmap’, met kleurrijke broodjes, prosecco en meer aandacht voor vega(n).

In het zitgedeelte van het restaurant in het hoofdgebouw zijn enkele tafels stijlvol opgemaakt met wraps en broodjes, sappen, mini-pokébowls, borrelplanken, macarons en glazen prosecco (met of zonder alcohol). Cateringbedrijf Eurest presenteert hier aan zo’n dertig medewerkers zijn nieuwe banquetingmap – het assortiment dat je tijdens een lunch, diner of borrel kunt laten bezorgen op de VU. 

‘Plantaardige’ brie

De gehalveerde bollen in drie kleuren springen het meest in het oog. Volgens Eurest-chef Willem is de kleur afkomstig van spinazie (groen), biet (paarsrood) en geroosterde soja (zwart) en zijn de broodjes, evenals het beleg, volledig vegan. De ‘plantaardige’ brie op de zwarte bol lijkt ontzettend veel op echte brie, zo veel zelfs dat we beginnen te twijfelen. Navraag bij een andere chef leert dat onze verdenkingen kloppen: blijkbaar zijn alleen het groene en rode broodje helemaal vegan. We proberen het groene broodje, belegd met muhammara, tomaat, rucola en vegan feta van het merk Violife. Het broodje is smakelijk – wel wat aan de droge kant – en de van kokosolie gemaakte feta heeft qua smaak zeker wat weg van echte feta. Niet slecht. 

Blij in de wei

Kort daarna gaat een van de chefs weer de mist in als hij uitleg geeft over de borrelplanken. Volgens hem heet de borrelplank met gamba’s ‘Blij in de wei’, waarop iemand zich terecht afvraagt wat die gamba’s dan precies in de wei doen. Achteraf zien we dat het om een vergissing gaat: op de kaart heet de borrelplank met gamba’s Fiësta. De Blij-in-de-wei-plank is vegetarisch, met onder meer briepuntjes, groentechips en olijfjes. 

‘Wat doen die gamba’s dan precies in de wei?’

Comfortfood voor gure herfstdag

Alsof de rijkelijk gevulde tafels nog niet genoeg zijn, krijgen we na 20 minuten warme hapjes: empanada’s en kleine linzenpies. De vegetarische empanada is van buiten knapperig en gevuld met een soort bonenpuree die vlezig aandoet. “Erg lekker, zit hier echt geen vlees in?” vraagt een van de proevers. De pie met veganistische linzencurry voelt wat slap aan. De vulling daarentegen is kruidig en vol van smaak, perfect comfortfood voor een gure herfstdag.      

Gefermenteerde theedrank

Ook in het drankassortiment is de keuze reuze. Er zijn smoothies, lokale sappen – Mokums Supersap – en drie soorten suikervrije kombucha van het merk Batu. We kiezen voor de smaak passionfruit & hop, die verrassend fris en fruitig is, al moet je wel van de aparte smaak van deze gefermenteerde theedrank houden. Een van de aanwezigen is nog geen fan van het spul: bij het proeven trekt ze een vies gezicht en geeft het blikje snel aan iemand anders.

Verder is er nog de mini-pokébowl, een leuk idee met een iets mindere uitvoering. Er zijn opties met zalm, met eend en met tempeh, allen geserveerd met edamame-bonen, julienne gesneden wortel en sushirijst. De uitvoering is wat saai en de tempeh die we proeven heeft weinig smaak. Een friszure tegenhanger, zoals ingemaakte komkommer, zou hier niet misstaan.

“We proberen ieder seizoen te bedenken waar onze klanten behoefte aan hebben”, zegt een chef. “Dit keer hebben we het vegetarisch assortiment vergroot en de veganistische dingen meer naar voren gebracht.” Eurest lijkt dit goed ingeschat te hebben, want met name voor de vega(n)-opties is er veel belangstelling en reageren de aanwezigen positief. En samen met de vleesopties valt er genoeg smakelijks te kiezen.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.