Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Er bestaan nog veel fabels over anticonceptie’

Ballonnen in de vorm van spermacellen, een opschrift: ‘Anticonceptie. Er is zoveel méér.’ Even dachten we dat er christenen met een busje op het binnenplein van de VU-campus waren gearriveerd om studenten van hun voorbehoedsmiddelen af te praten.

Maar de organisatie Your Life wil studenten juist laten zien dat er zoveel méér is dan de pil, of condooms, om te voorkomen dat je zwanger wordt van seks. “Het spiraaltje, een vaginale ring, een staafje onder de huid, het vrouwencondoom, sterilisatie”, somt gynaecoloog Emmy van Woerden, een VU-alumnus, desgevraagd op.

Rijdend museum

Het busje is een rijdend museum waarin getoond wordt wat er door de eeuwen heen werd gebruikt als anticonceptie.

Van Woerden is er vandaag om vragen van VU-studenten en medewerkers te beantwoorden. “Want er bestaan nog veel fabels en verkeerde ideeën over anticonceptie. Dat je dik wordt van de hormonen in de pil, bijvoorbeeld. Dat het spiraaltje pijn doet. En dat anticonceptie een vrouwenzaak is.”

Religieuze achtergronden

Van Woerden is mede-oprichter van de Zuidoost Kliniek, een  gynaecologische polikliniek in Amsterdam Zuidoost. Ze deelt er folders van uit. ‘Wij willen graag deskundige zorg en persoonlijke aandacht bieden. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met culturele en religieuze achtergronden’, staat in de folder.

Your Life is een internationale organisatie die wereldwijd “vrouwen empowert en ze bewust maakt van de keuzes die ze hebben op het gebied van anticonceptie”, vertelt een vrouw van Your Life. Is dat echt nog nodig in Nederland? “Nou, er zijn nog altijd 30.000 abortussen per jaar, op een geboortecijfer van 180.000”, aldus Van Woerden. “Dat is heel veel.” Ze benadrukt meteen dat ze het goed vindt dat abortus een optie is in Nederland.

Wereldanticonceptiedag

De bus gaat deze week campussen in heel Nederland langs. Morgen staat de bus in Leiden. De campagne staat in het teken van Wereldanticonceptiedag, afgelopen zaterdag.

Van Woerden geeft me een condoom uit een grote pot. Met een waarschuwing: “Het zijn geen snoepjes.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.