Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Eén dag cel en 240 uur taakstraf voor lid Vindicat

Volgens de Groningse rechtbank heeft Vindicat-lid Wouter B. zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, één dag onvoorwaardelijke celstraf en een schadevergoeding van vijfduizend euro.

De rechtbank acht het bewezen dat de 24-jarige B. een aspirant-lid van studentencorps Vindicat tijdens de ontgroening opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door zijn voet op diens hoofd  te zetten “en vervolgens druk uit te oefenen, als gevolg waarvan deze een schedelbasisfractuur en licht traumatisch hersenletsel heeft opgelopen”.

Geaccepteerd geweld

Het verweer van B.’s advocaat dat een zekere mate van geweld tijdens een ontgroening geaccepteerd is, verwerpen de rechters: “Naar het oordeel van de rechtbank wordt met dat laatste door de verdediging miskend dat geweld in geen enkele setting door de maatschappij wordt geaccepteerd, zoals ook wel mag blijken uit de commotie die deze zaak teweeg heeft gebracht.”

Machtspositie

Verder stelt de rechtbank dat B. zich als voorzitter van de Vindicat-commissie voor overdracht van corporale kennis “te veel heeft laten leiden door een persoonlijk akkefietje tussen hem en het latere slachtoffer. De rechtbank rekent hem aan dat hij binnen het ontgroeningsritueel misbruik heeft gemaakt van de machtspositie die hij ten opzichte van het slachtoffer innam.”

Zwaardere straf

De uitspraak valt iets zwaarder uit dan de eis van de officier van justitie, die niet om 240 maar om 180 uren taakstraf had gevraagd. De voorwaardelijke celstraf is daarentegen lager dan geëist: geen negentig maar dertig dagen. De onvoorwaardelijke celstraf van één dag is conform de eis.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.