Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 januari 2025

Campus
& Cultuur

Dit zijn de meest gelezen Ad Valvas-verhalen van 2024

Een nieuw kabinet, stress om bezuinigingen, voortrazende oorlogen... 2024 was ons er eentje. De tien meest gelezen stukken van het afgelopen jaar geven een – zij het wat zwaar – overzicht van de grootste onderwerpen die speelden voor onze lezers. De redactie wenst u een gelukkig 2025.

 

1) Een rechtenstudent met dyslexie won een slepend proces van de VU

Een digitale wettenbundel zonder tabjes en markeringen bij je tentamen? Voor rechtenstudent Anton Jasper, die ernstige dyslexie heeft, was dat geen optie. Bij de examencommissie diende hij een verzoek in om het besluit de papieren bundels te vervangen terug te draaien. Dat wees de commissie af, en dus stapte hij naar het College van Beroep voor de Examens. Wat volgde was een lange juridische strijd die eindigde bij de Raad van State. Die stelde Jasper in het gelijk. 

Lees: Hoe student Anton Jasper de VU voor de Raad van State sleept en wint

 

2) Sociale onveiligheid bij Rechten

Minutenlange schreeuwsessies, massaal vertrekkende medewerkers en valse meldingen van ongewenst gedrag. De onveilige werksfeer bij de afdeling Strafrecht aan de VU kon jarenlang dooretteren. Inmiddels vertrokken universitair hoofddocent Klaas Rozemond werd ten onrechte beschuldigd van onder andere verbale agressie en luidde de klok. Een onafhankelijk rapport bevestigde sociale onveiligheid door gebrekkig leiderschap. 

Lees: Hoe ze bij Rechten mensen eruit werkten 

 

3) Toekomst van Aardwetenschappen is onzeker

‘De afdeling Aardwetenschappen van de Bètafaculteit kan in de huidige vorm niet worden gecontinueerd’ lazen medewerkers in een mail van hun decaan. De opleiding zou financieel niet duurzaam zijn, zeker in het licht van de gedwongen bezuinigingen. Het zorgde voor ophef onder medewerkers en studenten, en haalde het landelijk nieuws. Want hoe kunnen we de brandende aarde blussen zonder specialisten die alles afweten over klimaatverandering?  

Lees: Aardwetenschappen bedreigd, medewerkers en studenten luiden noodklok 

 

4) Waar gaat de VU op bezuinigen?

“Het zijn dark times”, verzuchtte rector magnificus Jeroen Geurts tijdens een medezeggenschapsvergadering met de ondernemingsraad in oktober. In de inventarisatiefase van de bezuinigingen waren er geen taboes, aldus college van bestuurlid Marcel Nollen. Het afschaffen van keuzevakken en minoren, massale hoorcolleges in plaats van kleinschalige werkcolleges, het samenvoegen van vakken en minder intensief toetsen… het passeerde allemaal de revue.  

Lees: VU wil hand in hand met ondernemingsraad pijnlijke keuzes maken

 

5) Een trigger warning werd niet op prijs gesteld

Younes Saramifar noemt Israël een apartheidsstaat in zijn colleges, en stelt dat de welvaart in de meeste Europese staten gebaseerd is op kolonialisme, genocide en onderdrukking. Om studenten geen ongemak te bezorgen, voegde hij een trigger warning toe aan zijn vakomschrijving in Canvas. Die verdween na een waarschuwingsmail van de VU plotseling, waarna er een (landelijke) discussie ontstond, aangewakkerd door een wat sensationalistische publicatie in het AD, over het inperken van de academische vrijheid: zie nummer 10 in deze lijst.  

Lees: VU-docent in de problemen wegens Israël-uitspraak

 

6) Frustratie over long covid

Met al het andere leed in de wereld zou je bijna vergeten dat covid ons niet lang geleden in een wurggreep had – maar niet de mensen die long covid hebben. In zijn opiniestuk veracht masterstudent Bastiaen Huijnen – zelf long covidpatiënt – dat er niet eerder naar hen is geluisterd. Ondanks kleine overwinningen zoals een biomedische verklaring voor de extreme vermoeidheidsklachten, stoort Huijnen zich aan de jarenlange psychologisering van long covid. ‘Jonge mensen die zich van de ene op de andere maand met een rolstoel moeten verplaatsen, doen dat niet vanwege psychische problematiek.’  

Lees: Long covid is levensontwrichtend

 

7) Pro-Palestinaprotesten bleven wat braaf aan de VU 

Terwijl de UvA puin aan het ruimen was van het zoveelste pro-Palestinaprotest, kon het bestuur van de VU in relatieve stilte werken aan hun toetsingskader om samenwerking met internationale instituten langs de lat te leggen. Veel verder dan een rustig tentenkamp en wat spontane marsen door het hoofdgebouw om op te roepen tot een boycot van samenwerkingen met Israël, kwam het dit jaar niet op de VU. “De UvA is the place to be”, aldus een van de demonstranten. Ook zou de organisatie van protesten aan de VU ‘gebrekkig’ verlopen, en was niemand echt bereid gearresteerd te worden. 

Lees: Grote VU-protesten blijven uit, college komt met toetsingskader internationel samenwerkingen

 

8) VU bleek veel te moeten gaan bezuinigen

De VU was al bezig met bezuinigingsplannen, maar hoorde in mei dat ze nog eens 60 miljoen moest gaan bezuinigen volgens het Hoofdlijnenakkoord van de (toen nog formerende) coalitiepartijen. Maatregelen als het verminderen van het aantal keuzevakken en toetsmomenten zouden niet meer toereikend zijn en gedwongen ontslagen daarmee onvermijdelijk.

Lees: VU moet nu 60 miljoen gaan bezuinigen

 

9) De VU bleek nóg meer te moeten gaan bezuinigen

Twee maanden na het bericht over de 60 miljoen die bezuinigd zou moeten worden, bleek dat dat bedrag gegrond was op een misverstand. In het concept van de kadernota zou staan dat er vanaf 2027 of 2028 twee keer zoveel bezuinigd zal moeten worden: zo’n 120 miljoen. “De kaasschaafmethode helpt hier niet, we hebben geen vet meer over”, zei voorzitter van het college van bestuur Margrethe Jonkman.  

Lees: Zwartste scenario voor VU: 120 miljoen bezuinigen

 

10) Trigger warning-debacle verdiende wat nuancering

Na haat- en dreigmails voor VU-docent Younes Saramifar en beschuldigingen van racisme en hypocrisie voor de VU, voelde rector magnificus Jeroen Geurts zich genoodzaakt het artikel in het AD over Saramifars verwijderde trigger warning (zie artikel 5 in deze lijst) wat te nuanceren. Van een ‘oogje in het zeil houden’ tijdens Saramifars colleges zou geen sprake zijn, en met politieke stellingnames in de collegezaal is ook niks mis, aldus Geurts. “Als er maar ruimte is voor meerdere perspectieven.”  

Lees: ‘VU-docent is niet berispt en staat niet onder curatele’

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.