Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Grote VU-protesten blijven uit, college komt met toetsingskader internationale samenwerkingen 

Terwijl aan de UvA weer massale protesten zijn, probeert de VU de boel bij elkaar te houden. 

De VU belooft “nog vóór de zomer” een toetsingskader voor samenwerking met andere universiteiten en instellingen, “gebaseerd op de eigen waarden en de internationale standaarden op het gebied van (bijvoorbeeld) mensenrechten”. 

Het college van bestuur schrijft dat in een open brief aan studenten en medewerkers van de VU en in reactie op de hevige protesten aan andere universiteiten, onder meer de UvA en de Universiteit Utrecht. De protesteerders eisen dat hun universiteit de banden met Israëlische academische instellingen verbreekt. 

Nieuwe bezetting

Aan de UvA wordt ook vandaag weer heftig gedemonstreerd. Een ‘walk-out’ van studenten uit de collegezalen, die gepland was om 11 uur, resulteerde in een nieuwe bezetting van het ABCD-gebouw op Roeterseiland, waar nu binnen tenten zijn opgezet. 

Aan de VU liep slechts een dertigtal studenten de collegezaal uit, om op het bordes van het VU-hoofdgebouw te protesteren. Daar kwamen Margrethe Jonkman en Marcel Nollen van het college van bestuur naar hen toe. Beveiligers hadden de studenten daarvoor al gemaand weg te gaan, maar op videobeelden van het protest, in bezit van Ad Valvas, zegt Nollen, wanneer hem dat wordt gevraagd, dat ze mogen protesteren. De bestuursleden hebben vijf studenten uitgenodigd om dinsdag 14 mei met het college van bestuur te komen praten.  

Op de VU-campus lijkt de belangstelling om te protesteren niet heel groot. Volgens één van de protesterende VU-studenten komt dat door een gebrekkige organisatie, maar ook omdat veel VU-studenten díe willen protesteren, daarvoor naar de UvA gaan. “Dat is the place to be.” 

Geen zin in arrestatie 

De VU stelt zich relatief flexibel op ten aanzien van Gaza-activisme. Ze staat nu zogenaamde teach-ins over Gaza toe en stelt daarvoor ruimte beschikbaar, maar duldt geen spontane protesten. Een sit-in in de ontvangsthal van het VU-hoofdgebouw, twee maanden geleden, werd snel naar buiten verplaatst toen de politie arriveerde. De deelnemers hadden geen zin om gearresteerd te worden. 

In de open brief belooft het college van bestuur de communicatie rond teach-ins en andere bijeenkomsten uit te breiden. Ook wordt de hulp aan studenten die zich onveilig voelen verbeterd. 

In een andere open brief verzekert het college de VU-gemeenschap dat het niet zijn bedoeling is het debat te verhinderen en dat het dat juist wil bevorderen, maar dat het ook verantwoordelijk is voor een veilige campus, ‘waar iedereen zich voldoende thuis voelt om aan dat gesprek deel te nemen’. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.