Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

De VU staat niet in een ranking. Nou en

En we hebben weer een ranking. De jaarlijkse reputation ranking van het tijdschrift Times Higher Education. De VU staat er niet in, want de ranking gaat tot 100. In de reguliere ranking van THE staat de VU op 136. Vorig jaar op 144, dus acht plaatsen gestegen. Hoog, maar niet zo hoog als bijvoorbeeld de UvA en de TU Delft. Wel hoger dan Eindhoven en Nijmegen.

Nou en.

Wij van de redactie van Advalvas hebben besloten deze keer maar eens niet de rector uit zijn bespreking te halen voor een quootje. “Waarom niet in de reputation ranking?”; “Wat gaat u doen om er volgend jaar in te komen?”

Oxford op de Zuidas

De VU staat altijd erg hoog in de THE-ranking, net als alle andere Nederlandse universiteiten, net als in alle internationale rankings. Voor zo’n klein land is dat geen geringe prestatie. Qua kennisland zitten we in de top.

Iedereen hekelt die rankings. Ze zijn een momentopname, of ze geven een verkeerd beeld, of ze vergelijken appels met peren. Toch doet iedereen steeds weer mee, en laten ook universiteitsbesturen zich steeds weer opjutten. Dan moeten we een Harvard aan de Maas worden of een Oxford op de Zuidas of een Berkeley op de Utrechtse Heuvelrug. Whatever.

Zeikberichtjes

De media zetten daar dan zeikberichtjes tegenover: ‘bungelt onderaan’ of ‘stijgt niet boven de middenmoot uit’.

Daarom stelde de VU-rector onlangs een alternatieve ranking voor, één van universiteiten die vergelijkbaar zijn met de VU, omdat ze een vergelijkbare manier van financieren hebben, en een vergelijkbare manier van werken, bijvoorbeeld op het gebied van interdisciplinaire samenwerking. Een ranking waar de VU echt iets van kan leren.

Echt nieuws

Dus we gaan ons er deze keer maar eens niet te lang mee bezighouden. Er is een ranking, de VU staat er niet in, het duiden mag u zelf doen.

Gaan wij weer aan het echte nieuws.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.