Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

Bernadette Langius wil geen tweede termijn

September 2015, het moment waarop haar eerste termijn afloopt, is een goed moment om te stoppen met de VU. Dat heeft Bernadette Langius, lid van het college van bestuur, vandaag bekend gemaakt. Ze is wel bereid nog wat maanden langer te blijven om de opvolging zorgvuldig te kunnen regelen.

Reorganisatie

Langius’ grootste, of in elk geval meest geruchtmakende, klus in haar bestuursperiode was de reorganisatie van de bedrijfsvoering. De verhouding ondersteunend personeel versus wetenschappelijk personeel was in het verleden scheef gegroeid, en moest worden terug gebracht naar 1 op 1,5. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Ontslagen en verzet

Op de VU, waar je van oudsher tot je pensioen kon blijven werken, werden mensen boventallig verklaard, en zelfs ontslagen… De ondernemingsraad, de Verontruste VU-ers en anderen kwamen in verzet. Zij bestreden niet zozeer het doel op zich (meer geld en aandacht voor onderwijs en onderzoek), als wel de manier waarop en het tempo waarin die reorganisatie werd uitgevoerd. Protestacties en conflicten tussen OR en college van bestuur volgden, reorganisatieplannen werden op onderdelen bijgesteld, maar in grote lijnen heeft Langius haar doel bereikt: de verhouding obp/wp is nu 1 op 1,58.

ICT-problemen

Met minder mensen efficiënter werken, is het adagio. Het succes van de nieuwe werkwijze is wel voor een groot deel afhankelijk gemaakt van digitalisering. Jammer alleen dat het nu net bij de ict niet van een leien dakje ging. Vernieuwing van VUnet loopt steeds maar vertraging op. De dienst Financiën & Audit, die tegelijk moest reorganiseren en digitaliseren, kampte met flinke achterstanden. Smart@work stuit op weerstand. En de invoering van eHRM (digitalisering van de personeelsadministratie – wetenschappers gaan meer administratieve taken zelf doen) heeft wel erg rudimentair uitgepakt. Wat dat betreft lijkt de ondernemingsraad met haar waarschuwingen gelijk te krijgen: de VU wil te veel tegelijk.

Assertief

Die ict-problemen mag Bob van Graft gaan oplossen, de nieuwe directeur per 1 juli. Nog heel even onder leiding van Bernadette Langius. In september loopt haar termijn af. Eind 2015 zal ze echt vertrokken zijn. De werving van haar opvolger is vandaag gestart. Die krijgt straks te maken met een assertieve VU-gemeenschap, die meer zeggenschap wil. Bestuurder van de VU: een saaie baan wordt het nooit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.