Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onderhandelingen onderwijsakkoord opgeschort

De onderhandelingen over een Nationaal Onderwijsakkoord gaan voorlopig niet door. De partijen willen pas weer om tafel als duidelijk is hoe minister Dijsselboem zes miljard euro denkt te bezuinigen.

“#nationaalOnderwijsAkkoord is on hold gezet vanwege brief Dijsselbloem aan Kamer over bezuinigingen. Volgende week eerst kamerdebat”, twitterde Helen van den Berg, voorzitter van vakbond CNV Onderwijs gisteravond.

Groot ongenoegen

De minister van Financiën wil het onderwijspersoneel de komende jaren wellicht tóch weer op de nullijn zetten, schreef hij gisteren aan de Kamer. Die maatregel leek van de baan, maar ligt nu tot groot ongenoegen van de vakbonden weer op tafel.

CNV Onderwijs wil het twitterbericht van zijn voorzitter niet nader toelichten. Volgens een woordvoerder had de vakbond eigenlijk niets naar buiten mogen brengen over de onderhandelingen.

Extra onderwijsinvesteringen

De grootste vakbond voor het onderwijs, de AOb, liep vorige week definitief weg van de onderhandelingstafel. Volgens voorzitter Walter Dresscher wil het ministerie het onderwijs opzadelen met “een wurgcontract”.

De door het kabinet toegezegde extra onderwijsinvesteringen van 344 miljoen gaan namelijk alleen door als beide partijen een Nationaal Onderwijsakkoord sluiten. Maar tijdens de onderhandelingen zou het ministerie geëist hebben dat docenten de komende jaren op de nullijn blijven. Ook de seniorenregelingen zouden moeten worden versoberd. Dat bleek voor de AOb onverteerbaar.

Andere vakbonden haken af

Nu de nullijn sinds gisteren onvermijdelijk lijkt, verwacht Dresscher dat ook andere vakbonden afhaken. Daar kan hij gelijk in hebben. Al in maart stelde CNV-voorzitter Van den Berg een duidelijke eis: “Als het kabinet de nullijn voor het onderwijs handhaaft, komt er geen nationaal onderwijsakkoord.”

“Ik ben benieuwd wat het kabinet dan doet: een akkoord sluiten met zichzelf?”, vraagt Dresscher zich af. De brief van Dijsselbloem bewijst volgens hem dat opstappen de juiste keuze is geweest: “Voor het kabinet zijn bezuinigingen leidend en is goed onderwijs bijzaak. Ik hoop dat de Tweede Kamer ze nog wakker schudt: bezuinigen op onderwijs kost veel meer dan het opbrengt.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.