Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten starten petitie voor verplichte stagevergoeding

Het Interstedelijk Studenten Overleg en studenten en jongeren van vakbond CNV zijn gisteren een petitie gestart voor een verplichte stagevergoeding. Ze willen dat alle studenten in mbo, hbo en wo hetzelfde bedrag krijgen. 

De helft van alle studenten krijgt geen stagevergoeding, bleek vorig jaar uit een onderzoek van ResearchNed. Dat geldt vooral voor de sectoren onderwijs en gezondheidszorg, waar het vaakst stage wordt gelopen. Eerder dit jaar berekende Ad Valvas dat coassistenten per uur minder verdienen dan gedetineerden. 

“Studenten zien hun inkomsten wegvallen zodra ze stage moeten lopen”, zegt ISO-voorzitter Terri van der Velden. “Want een fulltime stage is amper te combineren met een bijbaan.” Daarom is ze samen met de jongerentak en studententak van vakbond CNV een online handtekeningenactie begonnen. Die is inmiddels meer dan 1000 keer ondertekend. 

Gelijke behandeling

De verplichte maandelijkse vergoeding zou voor studenten in mbo, hbo en wo even hoog moeten zijn, stelt de petitie. Vooral mbo-studenten krijgen nu vaak een lager bedrag of helemaal geen vergoeding. 

Over de precieze hoogte van die vergoeding zijn de organisaties het niet eens. Wel zou het ten minste om 408 euro per maand moeten gaan, zegt Van der Velden desgevraagd. Dat is de gemiddelde vergoeding die stagairs nu ontvangen. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.