Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 november 2024

Campus
& Cultuur

Sarah Westheim (links) en Marisa Evers

‘Adhd’ers zijn goede jagers’

Neurodiverse studenten lopen nog steeds tegen van alles aan. Daarom hebben Marisa Evers en Sarah Westheim een studentenvereniging opgericht waar ze terechtkunnen voor steun, begrip en gezelligheid.

VU-studenten Marisa Evers (psychologie) en Sarah Westheim (Literature) hebben beiden adhd, een aandachtsstoornis. Dat maakt sommige dingen moeilijker, maar het heeft ook voordelen, leggen ze uit. Want aan de ene kant hebben ze moeite zich te concentreren op één ding, omdat van alles om hen heen hun aandacht trekt, maar het voordeel is dat ze sneller verbanden leggen en creatiever zijn. “Dat zou meer op waarde moeten worden geschat”, zegt Evers, “in plaats van adhd te beschouwen als een vervelende stoornis.”

Adhd is volgens Evers en Westheim een evolutionair bepaald overlevingsmechanisme. “Adhd’ers waren in de oertijd goede jagers, want zich bewust van alles in hun omgeving”, zegt Westheim. Nu zijn het volgens haar goede ondernemers, want ze zijn risiconemers en creatieve out-of-the-boxdenkers.

Adhd’ers zijn neurodivers, hun hersenen werken anders dan bij de meeste mensen, die neurotypisch genoemd worden. “Maar eigenlijk is iedereen neurodivers”, aldus Westheim. “Niemands brein werkt op dezelfde manier.”

Toch lopen Evers en Westheim tegen van alles aan. “Niet dat ik niet kan functioneren, meer dat de maatschappij niet is ingericht op de manier waarop mijn brein werkt”, aldus Westheim, die behalve adhd ook autisme heeft en een SLD: Specific Learning Disability.

Gestraft

Op de universiteit zouden ze bijvoorbeeld geholpen zijn met het filmen van colleges. Daar is de VU jaren geleden mee gestopt, omdat studenten daardoor niet meer naar de colleges kwamen. “Maar dat is een binaire manier van denken”, zegt Westheim. “Waarom moet ik worden gestraft omdat andere studenten niet naar colleges komen? Je kunt de colleges toch opnemen en alleen toegankelijk maken voor studenten die dat nodig hebben?”

‘Eigenlijk is iedereen neurodivers, niemands brein werkt op dezelfde manier’

Neurodiverse studenten staan er vaak alleen voor. Evers richtte een jaar geleden daarom een studentenvereniging voor neurodiverse studenten op: Neurodiverse Student Association, NDSA. ‘All Brains Welcome’, staat er op hun website. Ze kreeg het idee door het vak filosofie & psychologie van docent Leon de Bruin, waar de term neurodiversiteit de revue passeerde. “Neurodiversiteit staat voor een positieve benadering van de natuurlijke breinverschillen, precies de kant die we op moeten”, aldus Evers.

“Het is niet alleen maar een gezelligheidsvereniging”, aldus Westheim. “We willen ook een belangenbehartiger voor neurodiverse studenten zijn, een groep waarop ze kunnen terugvallen.”

De vereniging is nog in oprichting, maar er is al een WhatsApp-groep met, schat Evers, tussen de 30 en 40 leden. En er worden ook al bijeenkomsten georganiseerd, zoals ‘Neuro Talks’ naar het voorbeeld van TED Talks, en een Trivia Night. Omdat Westheim bij studentenbond SRVU zit, en in de facultaire studentenraad en allerlei mensen kent, heeft ze het voor elkaar gekregen dat de NDSA gebruik kan maken van debatcentrum 3D.

Hindernissen

Evers is de voorzitter, Westheim de vicevoorzitter. Ze zijn er inmiddels achter dat er heel wat moet gebeuren voordat de NDSA een officieel erkende vereniging is. “Ik heb begrepen dat dat twee jaar kost”, zegt Evers. “Eerst moet we ons inschrijven bij de Kamer van Koophandel”, vertelt Westheim. “Daarvoor moeten we aan allerlei criteria voldoen. En als we bij de KvK zijn ingeschreven, dan kunnen we ons aanmelden bij de VU en allerlei voorzieningen aanvragen.”

Meer info op https://www.nd-sa.nl/

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.