Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Column
& Blog

USR / USC Universitaire Studentenraad / University Student Council

Blijf de underdog ondersteunen

In 2016 ben ik gestopt met mijn eerste studie. Misschien wekt dit feit niet meteen vertrouwen in mijn capaciteiten. Maar ik zie het zo: vooruitgang boeken ondanks tegenspoed is een prestatie waar ik trots op ben. Hoe heb ik het eigenlijk voor elkaar gekregen om vicevoorzitter van de universitaire studentenraad te worden?
Onderwijs is een reis en een proces, het is een essentieel onderdeel van het leven. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest. Elke zomer herinner ik me mijn verlangen om weer in een klaslokaal te zitten. Ik herinner me de opwinding van de eerste dag van een nieuw schooljaar, nieuwe klasgenoten, nieuwe ideeën. Ik hield van leren en dat doe ik nog steeds. Ook al hunkerde ik naar kennis, ik was niet de beste student. Dit verlangen naar kennis bleef bestaan, ondanks mijn gevoel van academische onbekwaamheid.

Ik trotseerde het gevoel van verslagenheid na mijn mislukte eerste studie en begon in 2017 mijn reis aan de VU. Toen werd ik bestuurslid van mijn sportclub (2018-19), een jaar later werd ik lid van de facultaire studentenraad Geesteswetenschappen. Ook richtte ik de Vereniging voor Neurodiverse Studenten op. Uiteindelijk behaalde ik mijn bachelordiploma in 2022.
Ik geef toe, dit was allemaal niet even makkelijk voor me. Toen ik een dieptepunt bereikte in mijn academische en persoonlijke leven zocht ik hulp bij een studieadviseur. Samen stelden we een academisch en persoonlijk plan op. Ik bezocht een psycholoog en dat leidde tot de diagnose van ADHD in 2020 en autisme in 2021. Eindelijk begreep ik mezelf.

Vanaf dat moment begon mijn academische succes als een echt succes te voelen. Ik moet daarbij zeggen dat ik dat ook aan de VU te danken heb. Graag noem ik de enorme steun van studieadviseur Inger Groez en scriptiebegeleider Diederik Oostdijk.
Heel graag wil ik van de VU ruimte maken voor studenten die over het hoofd worden gezien, maar wel de capaciteiten hebben. De VU is namelijk een universiteit die de underdog accepteert. Ik wil als raadslid ervoor zorgen dat ook de studenten die het moeilijk hebben voldoende steun en aandacht krijgen.
Ik geloof in het werk van studieadviseurs die het belang van hun studenten vooropstellen, professoren die in hun studenten geloven en extra diensten aanbieden aan zwakkere studenten. Ik wil dat docenten hard werken aan onderwijskwaliteit en hun studenten ondersteunen waar nodig.

Ook al hunkerde ik naar kennis, ik was niet de beste student

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.