Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Werkstress? Pestende collega’s? Tel uw zegeningen!

Werkdruk, werkstress, ook aan de VU wordt steen en been geklaagd maar hersenwetenschapper Erik Scherder heeft niets met al die zeurpieten. Stress is juist goed voor je! Wat zeg ik? “Stress is fantastisch! Stress is levensreddend!”

Wie dus aan de toenemende werkdruk dreigt te bezwijken, vanwege de bezuinigingen op het ondersteunende personeel, de continue reorganisaties, het gekmakende flexwerken en de bullyende managers: wees blij! Scherder zag eens een foto van een gepensioneerde en hoe díe was afgetakeld vanwege zijn stressvrije, gezapige bestaan, dat gun je niemand.

En hebt u een hufter van een collega die u een maagzweer irriteert? Ook geweldig!

Gezond brein

“Het brein wordt er complexer van. De zenuwen in het brein zoeken de grenzen op”, zei Scherder bij Eva Jinek. Irritante collega’s jagen je stofwisseling omhoog, zetten de neuronen aan het werk en houden het brein dus gezond.

Met allemaal gezellige collega’s en werk dat nooit iets enerverends oplevert, ligt het gevaar van de aftakeling constant op de loer. We moeten dus met spandoeken de bestuursvleugel van de VU in, om meer werkstress te eisen, onze collega’s vragen om nog een extra appeltje te verorberen met lekker veel knaag- en slurpgeluiden en natuurlijk niet vergeten om zelf ook een steentje bij te dragen aan een stressvolle werksfeer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.