Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘We voelen ons proefkonijnen’, aldus studenten mechanical engineering

Studenten van de nieuwe bachelor mechanical engineering voelen zich proefkonijnen. Dat schrijft de nieuwssite U Today van de Universiteit Twente. De Vrije Universiteit en de Universiteit Twente startten in september met de gezamenlijke bachelor.

‘Je krijgt wel het gevoel dat er echt naar je geluisterd wordt, maar we voelen ons als eerste lichting een soort van proefkonijnen’, zegt student Daniël de Jong vorige week tegen de universiteitskrant. En student Rutger de Vos vindt het veel te koud in de blokhutten op de campus, waar ze in verblijven als ze in Enschede zijn. ‘Alsof het niet geïsoleerd is.’

Reizen

Ze zijn twee van de 56 studenten die in september begonnen aan de studie. Inmiddels is er een half jaar voorbij, zijn er tien studenten afgehaakt en hebben de studenten hun mening mogen geven. Een van de dingen waar ze ook niet zo tevreden over zijn, is het reizen tussen Amsterdam en Enschede. Ze zitten tweewekelijks twee dagen in Enschede om daar colleges te volgen.

Locatiedirecteur Pieter Roos (van de UT): ‘Misschien dat we in de toekomst minder contactmomenten moeten houden. Of dat we de tijd dat de studenten in Enschede zijn beter benutten door colleges te geven, in plaats van alleen de practica.’

Erbij horen

Een ander punt van aandacht is het saamhorigheidsgevoel. Op de UT horen ze er niet echt bij, want ze zijn er niet vaak en hebben geen eigen kamer, zoals bijvoorbeeld de studievereniging van werktuigbouwkunde Newton die wel heeft. En op de VU hebben ze ook geen eigen plek, al zijn ze welkom bij studievereniging Mens van medische natuurwetenschappen.

Maar over het algemeen is Roos tevreden met hoe het gaat. Met de vakken, de afstemming daartussen en ook de verdeling tussen UT-docenten en VU-docenten. De eerste geven de werktuigbouwkundevakken en VU-docenten geven wiskunde en academische vaardigheden. Of het in het tweede bestaansjaar de beoogde tweehonderd eerstejaars gaat opleveren, moet nog blijken.

Update en correcties 21 februari:

“De zaken zijn inmiddels al anders”, zegt de opleidingscoördinator van de bachelor aan de VU Janine de Schutter. Ze wijst op een aantal onjuistheden in bovenstaand bericht. “De student heet Daan, niet Daniël, er zijn op dit moment 11 studenten gestopt en de studenten volgen colleges én practica in Enschede.”

Bovendien heeft de opleiding al veranderingen doorgevoerd. “Voor het tweede semester hebben we het aantal momenten dat de studenten naar Enschede gaan gehalveerd”, zegt ze. “Ze gaan in totaal nog vijf keer daarheen, wel twee dagen aaneengesloten. Niet meer voor gewone hoorcolleges, maar voor practica en hoorcolleges met een praktisch aspect.”

Kosten vergoed

Een grote meevaller voor de studenten is dat hun verblijfskosten in Enschede van het eerste semester vergoed worden en voor de internationale studenten de reiskosten. De Schutter: “Het is een flinke kostenpost en wij hebben daarin niet duidelijk de verwachtingen geleid. Bij de voorlichting voor de nieuwe studenten zeggen we duidelijk dat er extra kosten en reistijd aan deze opleiding verbonden zijn.”

Ook aan het saamhorigheidsgevoel wordt hard gewerkt. Op de VU komt een lokale tak van de studievereniging van werktuigbouwkunde Newton, met eigen activiteiten. En een aantal studenten wil graag op de VU een robotics team opzetten, net als in Twente.

Coulanter

En ja, de eerstejaars zijn inderdaad een soort proefkonijnen. “Daarom zullen we in sommige gevallen wat coulanter zijn”, zegt De Schutter. “Bijvoorbeeld toen een vak uit het eerste semester tegenviel qua resultaten, is er besloten om alle cijfers eenmalig te verhogen. Of als iemand een enkel vak niet haalt, kunnen we kijken of er een extra herkansing mogelijk is. Zo zullen we op individueel niveau kijken wat we kunnen doen. Dat kan nu het nog een kleine opleiding is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.