Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eerste lichting broodnodige mechanical engineers studeert af

Zo’n 40 Amsterdamse studenten hebben vorige week hun bachelordiploma mechanical engineering binnengesleept. Ze zijn de eerste lichting afstudeerders van de speciale opleiding die de VU samen met de Universiteit Twente aanbiedt.  

Creative technology ook naar Amsterdam
Vanaf 2023 is er nóg een technische studie in Amsterdam: de bachelor creative engineering. Deze opleiding, die onder de Twentse vlag wordt aangeboden, combineert design met techniek en richt zich op het ontwerpen van oplossingen voor maatschappelijke problemen. In tegenstelling tot de meeste andere technische studies is creative technology ook populair onder vrouwelijke studenten. De Universiteit Twente biedt de opleiding sinds 2010 aan. 

“Realiseer je hoe bevoorrecht jullie zijn. Doe iets goeds met wat je hebt geleerd en zet je in voor de maatschappij.” Met deze woorden sloot presentator Diederik Jekel op 1 juli de feestelijke Closing Ceremony af voor Amsterdams eerste lichting mechanical engineers. 

Tekort aan technici

Jekels woorden passen bij de doelstelling van de samenwerking: de twee universiteiten trekken samen op om het tekort aan technici in Nederland terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat in Noord-Holland en rondom Amsterdam bijna twee keer minder leerlingen voor een technische opleiding kiezen dan in regio’s met een technische universiteit. Daarmee blijft veel technisch talent onbenut, terwijl technici juist hard nodig zijn voor maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie. Collegevoorzitter Mirjam van Praag zei eerder dat het ‘een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de VU is’ om technische opleidingen aan te bieden.

Toen Jekel de studenten tijdens de slotceremonie aan de tand voelde, bleek dat ze de opleiding met veel plezier hebben doorlopen. Zo waren de practica op de campus in Twente, waarvoor ze in blokhutten overnachtten, “elke maand een schoolreisje”. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.